Novosti
OSJEČKO RODILIŠTE DOKAZALO

Mitovi kao i “bapske priče” još uvijek su važan dio trudnoće
Objavljeno 7. svibnja, 2020.
Liječnici KBC-a Osijek potvrdili kod 350 rodilja da su priče o žgaravici i bujnoj bebinoj kosi ipak povezane

Narodno vjerovanje da će majke koje tijekom trudnoće imaju jaču žgaravicu roditi djecu s puno kose, konačno je i znanstveno potvrđeno, i to istraživanjem provedenim u rodilištu Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek.

Naime, mladi liječnici Darjan Kardum, Željka Kardum i Tihana Nađ, u suradnji s predstojnicom Klinike za ginekologiju KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Andrijanom Müller, proveli su u razdoblju od godine dana istraživanje na skupini od 350 rodilja o mitovima u trudnoći koji se odnose na predviđanje djetetova spola.

- U istraživanju smo ispitivali postoji li razlika u točnosti između nekih popularnih mitova o predviđanju spola tijekom trudnoće i postoji li razlika u točnosti mitova o majkama muške i ženske novorođenčadi. S pomoću upitnika ispitivali smo 11 popularnih mitova o trudnoći koji se navode u časopisima, na internetskim stranicama i općenito u popularnoj kulturi. Neki od ispitivanih mitova su ovisi li spol djeteta o tome ima li majka više želju za slatkim ili slanim tijekom trudnoće, budi li se na lijevoj ili desnoj strani kreveta, nosi li dijete "visoko" ili "nisko", ima li trbuh u obliku lopte ili lubenice, ima li jake ili slabe jutarnje mučnine, je li imala česte promjene raspoloženja, je li se više udebljala na trupu ili na bokovima i stražnjici, je li se tijekom trudnoće udebljao i partner, je li tijekom trudnoće imala sjajniju kosu nego inače i slično - objašnjava dr. Darjan Kardum.

Zanimljivo je da je od svih ispitanih mitova o predviđanju djetetova spola tijekom trudnoće statistički značajna razlika pronađena tek za mit da je trudnoća s muškim djetetom povezana sa sjajnijom majčinom kosom tijekom trudnoće. Naime, žene koje su nosile žensku djecu u 39,1 % slučajeva navele su da su tijekom trudnoće imale sjajniju kosu, a žene koje su nosile mušku djecu to su navele u 45,0 % slučajeva.

- Dodatno smo ispitali jedan česti mit vezan uz trudnoću. To je onaj koji govori da žene koje imaju snažniju žgaravicu rađaju djecu koja imaju više kose. Čak 205 rodilja opisalo je kako njihovo dijete ima "puno kose", a 145 rodilja navelo je kako njihovo dijete ima "malo ili ništa kose". U ovom istraživanju je nađeno da znatno više majki čija djeca imaju puno kose navodi kako su imale jaču žgaravicu od majki čija djeca imaju manje kose. Time je zapravo potvrđeno jedno istraživanje autora iz SAD-a, objavljeno u časopisu Birth 2006., koji su također, na svoje čuđenje, našli da većina žena koja rađa djecu s više kose ima izraženije simptome žgaravice, a to su objasnili djelovanjem hormona, koji mogu prouzročiti pojavu relaksacije sfinktera jednjaka te posljedični refluks, a također su povezani s rastom kose u fetusa. Ovim istaživanjem nikako ne želimo obeshrabriti buduće roditelje u pokušaju predviđanja spola svog budućeg djeteta pomoću mitova i "bapskih priča", jer su oni važan dio trudnoće.

Zanimljivo je spomenuti i mit raširen u SAD-u prema kojemu, ako se trudničin muž odnosno partner udeblja, žena nosi žensko dijete. Iako je u našem istraživanju, prema navodu roditelja, čak 34,3 % očeva dobilo na težini, nismo uspjeli potvrditi istinitost tog mita. Možda je zanimljivo i kako je ukupno 60 % žena ispravno predvidjelo spol djeteta u trenutku spoznaje da su trudne - podijelio je rezultate istraživanja dr. Darjan Kardum.

Nefreteta Z. Eberhard
ISTRAŽIVANJE OBJAVLJENO U TRAVNJU 2020.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Southeastern European Medical Journal Medicinskog fakulteta u Osijeku u travnju 2020. Autori rada su Darjan Kardum, Željka Kardum, Tihana Nađ i doc. dr. sc. Andrijana Müller. Inače, istraživanje je provedeno u Rodilištu Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek u razdoblju od 2017. do 2018. godine na uzorku od 350 rodilja djece obaju spolova.
Možda ste propustili...

PROJEKT HRVATSKE AKADEMSKE I ISTRAŽIVAČKE MREŽE

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju

Najčitanije iz rubrike