Novosti
BILI SMO S HEROJIMA INFEKTOLOGIJE OSJEČKE BOLNICE

Prof. dr. sc. Ljiljana Perić: U ovom smo trenutku možda svi zaraženi, a da to i ne znamo
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
Jedanaest infektologa KBC-a Osijek ovih dana spava najviše četiri sata, ali su i dalje puni elana

Niste li posebno najavljeni, ući na istočni ulaz KBC-a Osijek danas je gotovo nemoguće. Ulaz je to najbliži zgradi Klinike za infektologiju, zgradi u kojoj danas leži 20-ak pacijenata kojima je potvrđena infekcija Covida-19. Upravo ovaj objekt osječke bolnice jedan je od možda izvana najderutnijih, u nekim boljim vremenima najnezamjetniji i među pacijentima poznat kao "zarazni" na kojem ćete završit tek ako ste dobili žuticu ili su vam prepisani antibiotici preko infuzije. Sada su upravo u ovu zgradu iz 1938. godine, kojoj je zauzimanjem aktualnog ravnateljstva detaljno renovirana unutrašnjost, upereni svi pogledi.

Prvo u šator
Upravo s njezine stražnje strane smješten je narančasti šator kroz koji se u skladu s posebnim protokolom uvode zaražene osobe, a na obližnjim vratima dočekuje nas predstojnica Klinike za infektologiju, prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić. I ove noći, kaže nam prof. Perić, spavala je tek četiri sata i to traje od kada je prije desetak dana potvrđen prvi zaraženi pacijent s koronavirusom. No nije ona jedina, jednake napore ulaže i njezinih još pet specijalista i pet specijalizanata te medicinske sestre koje prof. Perić bez imalo sustezanja naziva "kraljicama".

"S dolaskom pandemije u Osijek vratili smo naših četvero specijalizanata iz Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević‘ u Zagrebu. Naime, kod specijalizacije iz infektologije posljednja godina se provodi uvijek u Zagrebu. No oni su već pri kraju i očekujemo da će do kraja godine položiti svoje specijalističke ispite. Tu je i još jedna specijalizantica koja će za godinu dana ići u Zagreb. Tako nas je trenutačno sa specijalizantima 11. To su krasni mladi ljudi i bit će vrsni infektolozi, tako da će naša bolnica i županija imati izvrstan kadar o ovom pitanju. Zanimljivo je i da je dolaskom epidemije iznimno porastao interes za infektologiju, pa već sada imamo četvero studenata šeste godine koji bi željeli pomoći. Sama infektologija je struka koja je zahtjevna i sveobuhvatna i svaki bolesnik može dobiti infekciju, a mi imamo jedno opće znanje o svim bolestima. Kako rade infektolozi, dovoljno je ako vam kažem i da je popularni lik iz TV serije dr. House upravo osmišljen kao infektolog. Mi zadiremo u svaku struku kroz potencijalnu infekciju, i ja i sve svoje infektologe učim da ‘si bio ili ćeš kad-tad biti inficiran‘. Jako sam sretna što sam infektolog i od cijele medicine mi je još uvijek najzanimljivija, a to se posebno vidi sada. Mi smo konzilijarni doktori i naš prvi alat je antibiotik, te pomažemo svim bolesnicima, ali s virusnim infekcijama je nešto drukčije", priznaje prof. Perić.

Tijekom razgovora u njezinoj sobi stalno nas prekidaju pozivi i pravimo kratku pauzu kako bi se sve organiziralo za doček još jedne pacijentice koja je tijekom samoizolacija razvila simptome bolesti. "Doista, od kako je krenula pandemija, tu smo od jutra do večeri. Svi spavamo jako malo. Već od ranog jutra, a to je u pet ujutro, čekamo prve nalaze. U prvom tjednu, kada su nalazi stizali iz Zagreba, bilo je to i u jedan, tri, pola pet u noći. Svi smo osluškivali mobitel i znali tko je pozitivan, a do posla smo već razrađivali taktiku koga moramo hospitalizirati, a koga smijemo pustiti. Sada imamo iskorak naprijed jer osobe koje nemaju simptome, a pozitivne su, smiju ići na kućno liječenje. Naše sestre su neprekidno uz bolesnike, a mi ih nastojimo ne izložiti predugo, pa ih izuzimamo i mijenjamo i zbog odjeće, u kojoj je iznimno neudobno duže vrijeme. Svi cirkuliramo jednako, a bez timskog rada posao se ne može obaviti. Rado uključujemo i sve kolege s drugih odjela i uvijek nas razveseli kada samoinicijativno dolaze i žele se educirati o Covidu-19. Ravnatelj je uključen od prvog trenutka i neizmjerno smo mu zahvalni što je dopustio da u ovoj priči struka vodi i preuzme odgovornost, te su nam dane sve mogućnosti da napravimo posao onako kako struka nalaže", priča ova uvijek srdačna i dobro raspoložena liječnica.

Inače, na Klinici za infektologiju imaju kapacitet za smještaj 52 bolesnika, u ovom trenutku ih je 20-ak i većinom su smješteni zajedno jer, osim što, kada imate virus, ne morate strepjeti od drugih zaraženih, sa psihološke strane pokazalo se bolje da su pacijenti s osobom koja također boluje od jednake bolesti. "Najčešće su to obiteljski kontakti, pa pacijentima i nije problem i oni žele biti zajedno, a i psihička su si podrška. Grupiramo ih po dobi, a uključeni su i psiholozi koji s njima komuniciraju. Inače, cijeli ovaj prostor u danom trenutku se može pretvoriti u prostor za bolesne, a kada bude bilo potrebe, prostor za pacijente će se širiti izvan ove zgrade", objašnjava predstojnica Infektologije.

Kako se širi zaraza
Ipak, kako ne bi došlo do toga da vam zatreba jedan od spremnih ležajeva, prof. Perić je za naše čitatelje još jednom objasnila kada ste i kako potencijalno zarazni. "U ovom trenutku smo potencijalno svi zaraženi i to možda ne znamo, i baš zato trebamo smanjiti kontakte kako bi, kada vi kihnete, a možda nosite virus, on pao na zemlju i uginuo, jer ako ne nađe drugog čovjeka na kojem se može razvijati, on ugiba. Prijenos virusa treba još jednom objasniti. Nakon kontakta s osobom vi ste potencijalno zaraženi već od drugog do 14. dana, i to je vrijeme kada se virusi razmnožavaju i moraju dosegnuti infektivnu dozu kojom mogu slamati organizam. Znači, ako ste jučer bili sa zaraženim kontaktom, već danas možete imati simptome i zaraziti sve oko sebe, ali i ne morate. Simptomi se mogu pojaviti tek 13. dana. Zato je bitno biti u izolaciji tih 14 dana. U slučaju da ste simptome razvili tek 13. dana, onda opet treba čekati 14 dana liječenja. Tek kada imate dva obriska s razmakom do 48 sati koji su negativni, znači da niste više zarazni. Što se tiče testiranja, ako to učinimo odmah nakon pola sata što smo bili u u kontaktu sa zaraženom osobom, uzorak nam neće pokazati ništa i jasno je da samo smirujemo tu osobu. Virus na vanjskom zraku ugiba odmah, ali u zatvorenom prostoru u zraku ostaje i 40 minuta, ako taj prostor niste prozračili. Dovoljno je samo da imate propuh i prostor je siguran, ali ako prostor nije prozračen 20 minuta, a u njemu je bio bolesnik koji je kašljao, u tom zraku je prisutan virus. Zato bi u trgovinu trebala ići jedna po jedna osoba. Nakon što bolesna osoba kihne ili kašlje, virus će pasti na predmete, ne možete ga udahnuti, ali zato perite ruke jer ga možete prenijeti preko predmeta. Pretpostavlja se da na predmetima ostaje od dva do devet dana. Virus s predmeta možete samo unijeti ako rukom trljate oko, nos ili dirate usta. Stoga operite i ambalažu kao što su plastične boce, obrišite ih i potom dezinficirajte sudoper", detaljno nas je uputila prof. Perić.

I recimo još na kraju koja je temeljna razlika između gripe i Covida-19, osim što se Covid-19 puno lakše prenosi.

"Mi smo mislil da će Covid-19 biti kao gripa, koja u prvim danima bolesti ima izražene simptome kao što je visoka temperatura i opća slabost. No ovdje učimo da se poteškoće kod koronavirusa javljaju tek nakon šestog dana, točnije u drugom tjednu. Zato opet oprez svima koji su u kućnoj izolaciji i misle da im nije ništa. Vrlo lako bi se mogli iznenaditi ako temperaturu i kašalj dobiju tek petog ili šestog dana bolesti", upozorava prof. Perić.

Nefreteta Z. Eberhard
Koronavirus poznat od 1960. godine
Koronavirus je u medicini poznat od 1960. godine. “Koronavirus nije ništa novo, on je identificiran 1960. i znalo se da izaziva prehladu, ali prehladu bez temperature. Naime, svi ti virusi postoje u prirodi i oni žive u divljim životinjama i njima ne stvaraju nikakav problem. S vremena na vrijeme taj je virus znao prijeći sa životinje na čovjeka i mi infektolozi znali bismo čuti da se tamo negdje u Aziji pojavio pojedinačan slučaj zaraze, ali to bi uvijek ostalo na jednom čovjeku. No sada se dogodilo da je on zaživio u čovjeku i mutirao na našim stanicama dišnih puteva na način da se može čvrsto prihvatiti i oštetiti ih. To vam je slikovito kao da zamislite da se rodio čovjek s izvanrednim talentom i sposobnostima. Isto kao kod ljudi, novi i sposobniji soj pojavi se i kod virusa. On je sada tako ojačao da ga imunitet ni jednog čovjeka ne prepoznaje i tu može lijepo živjeti. Naravno, to se ne bi nikada dogodilo da nismo zadirali u prirodu, odnosno dirali divlje životinje koje nose takav virus, a u normalnim uvjetima ne dolaze u kontakt s ljudima”, objašnjava prof. Perić.
Terapija u KBC-u
Iako lijeka protiv Covida-19 još nema, pacijenti koji završe u KBC-u Osijek ipak dobiju terapiju. “Od prvog trenutka pratimo izvješća iz Kine jer su oni odmah svoja zapažanja prosljeđivali drugima i iznjedrilo se nekoliko lijekova. To su lijekovi koje se daju i kod drugih bolesti i primijenili smo ih i mogu reći da djeluju upravo onako kako smo i čitali u izvješćima. Znamo za koje dijelove stanice se virus veže i kako ulazi, pa koristimo jedan lijek protiv AIDS-a i klorokin, koji se daje za liječenje malarije. On je dobar da zaustavljanje širenja virusa”, kaže prof. Perić.
Zaštitite imunitet s 1000 mg vitamina C dnevno
Profesorica Perić otvoreno priznaje kako ne smatra da je imuna na Covid-19, a kako je od mirovine dijele samo dvije godine, znači i da je u kategoriji osoba koje bi trebale biti posebno oprezne. No kaže kako se ne boji za svoje zdravlje. “Iako ovdje radim 34 godine, samo sam jednom imala gripu. Istina je da mi infektolozi imamo ojačan imunosustav i najčešće obolijevamo od virusnih infekcija samo u prvoj godini rada. Ne bojim se infekcije jer poznajem kretanje virusa i svjesna sam da može ušetati u cirkulaciju i naravno da se i ja mogu zaraziti koronom. To je novi virus s kojim ni jedan čovjek na zemaljskoj kugli nije došao u kontakt. Moj imunitet koji je dobro izvježban s brojnim virusima ovdje je slab i ne prepoznaje ga, kao ni vaš. Mi nemamo imunitet za njega, nemamo lijek i imamo samo jedno, a to je da ostanemo u kući i spriječimo svaki kontakt.” Ipak, prof. Perić nam na kraju priznaje svoj recept zaštite. “Svakog dana dva puta uzmem po 500 mg vitamina C, koji je iznimno snažna zaštita od svih infekcija, a dodatno i kao zaštitu, jer sam stalno sa zaraženima, uzimam i azitromicin. Riječ je o jednom od najsavršenijih antibiotika, a koji su osmislile četiri hrvatske znanstvenice i koji nosi naša bijela krvna zrnaca na mjesto na koje mikroorgranizam želi ući u stanicu i tako ju štiti. Da ovaj lijek može pomoći u liječenju Covida-19 potvrdili su i američki znanstvenici jer se uvidjelo na koji način djeluje virus na stanice”, kaže prof. Perić.
zahtjevno
DOBRO IZVJEŽBAN TIM RADI NON-STOP