Novosti
NAJBOLJA PODUZETNIČKA IDEJA 2019.

Ideja godine pripada Jurici Perku, doktorandu FERIT-a
Objavljeno 1. veljače, 2020.
Kovačević: Broj novih mikro i malih tvrtki na našem području neprestano raste

Kažu da je poduzetnička ideja gotovo 80 posto uspjeha u poduzetničkim vodama, stoga je razumljivo što Osječko-baranjska županija već unatrag 13 godina određenim financijskim sredstvima nagrađuje dobre poduzetničke ideje nastale na njezinu području. Nagrade ovise o količini novca prikupljenog od sponzora te je tako nagradni fond u natječaju za 2019. godinu iznosio 41 tisuću kuna, od čega je 20 tisuća dala Županija. U petak je u Osječko-baranjskoj županiji u povodu toga priređeno svečano uručenje diploma i nagrada za 13 najuspješnijih sudionika projekta Najbolja poduzetnička ideja 2019., a iznos je raspoređen tako da je prvi dobio 10 tisuća kuna, drugi sedam, a treći četiri tisuće kuna te je preostalih 10 dobilo po dvije tisuće kuna.

Najuspješnija je poduzetnička ideja punionica za električna vozila integrirana u infrastrukturu javne rasvjete tvrtke Jellyfish d.o.o., čiji je autor doktorand osječkog FERIT-a Jurica Perko iz Đakova. Kaže kako mu priznanje koje je dobio znači mnogo i da je to samo korak koji će mu omogućiti da poslovnu ideju realizira do kraja. Mišljenja je da će, s obzirom na to da je ideja priznata od Županije, biti priznata i među investitorima i jedinicama lokalne samouprave u koje bi integrirali što više takvih punionica.

Električna punionica
- Prepoznali smo sustav javne rasvjete kao infrastrukturu koja je dostupna na svakom koraku u gradovima i općinama, a koja nije dovoljno, odnosno tijekom dana uopće, iskorištena. Zbog povećanja broja električnih vozila došli smo na ideju da zapravo proizvedemo punionicu za električna vozila integriranu u sustav javne rasvjete i na taj način omogućimo jedinicama lokalne samouprave da prošire mrežu punionica i tako uštede na inicijalnim troškovima prilagodbe infrastrukture. Sama punionica već postoji na tržištu i nije ništa novo, a njezina je cijena ista kao cijena punionice koja bi bila integrirana u javnoj rasvjeti. Stvar je u tome da nije potrebno ulagati u polaganje kabela, već se jednostavno u postojeću infrastrukturu dostupnu svagdje ugradi punionica koja će biti dostupna svim građanima - tvrdi Perko kojemu je ova ideja ujedno i doktorski rad na osječkom FERIT-u.

Iako već na samom početku nailazi na puno problema prilikom integracije tih punionica u infrastrukturu javne rasvjete zato što se kroz odgovarajući tarifni model može napajati samo javna rasvjeta, mladi je inovator zadovoljan što je HEP na lokalnoj razini podržao njegovu ideju te su zainteresirani, ali moraju se pridržavati svih pravila.

- Pet godina razvijam ovu ideju, u kontaktu smo s različitim tvrtkama jer naša tvrtka nije sama u tome. Stvaramo ekosustav jer ne želimo se baviti proizvodnjom svih dijelova odjednom. Naša ideja počiva na iskorištavanju infrastrukture tako da smo u kontaktu s drugim tvrtkama koje se bave proizvodnjom drugih komponenti. Za prototip jedne punionice treba nam 30 tisuća kuna i idemo kroz sponzoriranje iako vjerujem da će ti troškovi biti i niži kada razvijemo konačni oblik punionice. Ovu nagradu od deset tisuća kuna utrošit ću u izradu prototipa, koji bi mogao biti gotov za neka tri mjeseca - optimističan je Perko.

Nutricionističke ideje
Druga nagrada u iznosu od sedam tisuća kuna pripala je tvrtki ESPV j.d.o.o. Osijek za poduzetničku ideju razvoja Amicoeur metode te njezino lansiranje na tržište i komercijalizaciju. Četiri tisuće kuna i treća nagrada pripala je dvjema mladim Osječankama, Anji Bašnec i Ivani Sović, čija je poduzetnička ideja nutricionističko savjetovanje i edukacija ljudi o pravilnoj prehrani, rasporedu i količini obroka. Kroz zajednički obrt Nutrika vlasnice uz savjetovalište nude i pripremljene obroke složene prema nutricionističkim idejama.

- Jako smo zadovoljne našim početkom s obzirom na to da zbog velikih obveza još ne stignemo ulagati u marketing koliko bismo htjele. Surađujemo puno s fitness-centrima i liječnicima, imamo dobar odaziv i rezultate - zadovoljno komentiraju nutricionistice.

Dožupan Goran Ivanović apelirao je na sve poduzetnike i tvrtke koje mogu dio prihoda odvojiti za nagrade da to učine kako bi stimulirali mlade ljude da se bave poduzetništvom te je izrazio nadu da će u bliskoj budućnosti nagrade biti tolike da će autori ideja njima moći pokrenuti i cijeli posao.

Predsjednik HGK - Županijske komore Osijek Zoran Kovačević iznio je podatak da broj novih mikro i malih tvrtki na našem području neprestano raste te da su najbrojnije i najuspješnije iz sektora građevinarstva, informatike, kontinentalnog turizma i trgovine.

- Mišljenja sam da i ove godine možemo očekivati porast broja tvrtki i dobrih poslovnih rezultata - kazao je Kovačević.

Tomislav Prusina
Dosad za nagrade više od 1,2 milijuna kuna
- Projekt najbolja poduzetnička ideja Osječko-baranjske županije provodi se od 2006. godine i do sada je zaprimljeno više od 700 različitih prijava. Ove je godine pristiglo 40 prijava, a od 13 nagrađenih već je sedam ideja realizirano, odnosno radi se o poslovnim subjektima koji su registrirani bilo kao obrt bilo kao trgovačko društvo i koji već posluju na tržištu. U dosadašnjih 13 natječaja bile su ukupno 704 prijave, a podijeljen je ukupni fond u iznosu od 1.268.000 kuna, od čega je Osječko-baranjska županija osigurala 279.000 kuna. S obzirom na to da pratimo pozitivne trendove u gospodarstvu Županije, važno nam je povećanje poslovnih subjekata i nadamo se da će se taj trend nastaviti. Želimo razvijati poduzetničku klimu i biti dobar partner poduzetnicima u njihovu rastu i razvoju - kaže Ivana Katavić Milardović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo.
Najbolja je poduzetnička ideja punionica za električna vozila integrirana u infrastrukturu javne rasvjete
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike