Novosti
NA GROBLJU U RAKITOVICI

Iskapanje tijela 152 njemačka vojnika poginula u borbama oko Miholjca
Objavljeno 18. rujna, 2019.
Zakopana su
RAKITOVICA - Na mjesnom groblju u Rakitovici, u blizini Donjeg Miholjaca, počela je ekshumacija posmrtnih ostataka njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata.
Na toj su lokaciji posmrtni ostatci 152 njemačka vojnika koja će biti prenesena i pokopana na njemačkom vojnom groblju na Mirogoju u Zagrebu, sa svim počastima.


Iskapanja se provode uz nadzor Leonarda Lukinića, voditelja iskapanja za Njemački savez za skrb o vojnim grobljima na području Hrvatske, što djeluje pod pokroviteljstvom njemačke vlade.


- Prema njemačkim dokumentima na ovoj su lokaciji zakopana 152 vojnika. Vjerojatno su poginula u borbama oko Miholjca i za njih je tu napravljeno groblje. Sve ostatke nećemo iskopati jer su tu nadgrobni spomenici koji su poslije podignuti i koje nećemo uklanjati. Vidjet ćemo koliko ćemo posmrtnih ostataka iskopati – kazao je Leonardo Lukinić, voditelj iskapanja, kojemu pomažu i volonteri iz Velike Britanije i Francuske. Posao će, prognozira Lukinić, trajati tjedan i pol dana. Nema bagerskog iskapanja, nego se radi ručno.


- Prilično je plitko i moramo ručno kopati. Bager bi ostatke zdrobio. Za sada smo našli kosti, metalne vojne pločice, osobne predmete, kao što je kutija za duhan, ali i gumbe i kovanice. Zanimljivo je što su njemački vojnici pokopani dostojanstveno, što znači da ih je pokopala njemačka vojska - kaže Lukinić te dodaje da su prošle godine u Lacićima, također u blizini Donjeg Miholjca, iz grobnice na oranici iskopani posmrtni ostatci 25 njemačkih vojnika.


Veliku pomoć i ovaj su put pružili članovi Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka Đakovo, koji su zaslužni za pronalaženja mnogih masovnih grobnica žrtava rata i poraća. Kako nam je rekao predsjednik HOZ-a Jazovka Pero Šola, informacije o grobnicama prikupljaju od lokalnog stanovništva, ali i arhivskih dokumenata.


- Zahvaljujući arhivskoj građi, u Osijeku se trenutačno radi izvid za nekoliko stotina zarobljenih hrvatskih vojnika koji su ubijeni kod Gradskog vrta, a pokopani na parkingu gornjogradskog groblja - kaže Pero.


Na groblju u Rakitovici, osim Šole, zatekli smo Šimu Marksera, iz Marijanca, koji nam je ispričao o grobnici kod Marijanaca, za koju je saznao usmenom predajom.


- Na raskrižju cesta Marijanci - Šljivoševci, kod križa, postoji grobnica u kojoj su pokopana tri njemačka i jedan hrvatski vojnik. Dovedeni su zavezanih ruku žicom, a nakon mučenja su ubijeni. Moj otac tada je bio mladić koji je zajedno sa svojim kolegama promatrao masakriranje žrtava. Poslije su mi priču potvrdili i ljudi koji su vojnike pokopali. Nažalost, nitko od njih više nije živ. Trebalo bi i te posmrtne ostatke iskopati i dostojanstveno pokopati. No problem je što je to miješana grobnica – kaže Šimo.
Naime, kada se nađu posmrtni ostatci vojnika i civila iz Drugog svjetskog rata, ako je riječ o Hrvatima, iskapa ih Ministarstvo hrvatskih branitelja, a ako su Nijemci, Njemački savez za skrb o ratnim grobljima na području Hrvatske.
Snježana Fridl
Možda ste propustili...