Novosti
NAKLADNIK POSLAO LOŠE SLIJEPLJENJE KNJIGE

Udžbenici se prvašićima
raspali prvog dana nastave
Objavljeno 13. rujna, 2019.
Roditelji su zgroženi. Učitelji im poručili: “Naoružajte se selotejpom!”

U ponedjeljak su klinci dobili udžbenik, a u utorak su prvi put pisali u njega. Kada su došli kući, imali smo što vidjeti - kupusaru! Kako koju stranicu okrenete, tako listovi ispadaju, ljepilo puca. A kada smo idućeg dana stigli s djecom u školu, učiteljica nam je rekla: "Eto, udžbenici se počinju raspadati, pa kod kuće lijepite stranice selotejpom da se ne raspadnu cijeli." Svi smo zgroženi, jer su nam u školi rekli da udžbenike koje smo besplatno dobili moramo čuvati i na kraju školske godine vratiti, inače ćemo platiti štetu - požalili su se našoj redakciji roditelji osječkih prvašića na udžbenike. Upozoravaju, "nismo jedini, ovo znači da jako puno razreda u Hrvatskoj ima udžbenik koji se raspada. Udžbenik za koji je netko bio plaćen da ga napravi kako treba, da preživi bar polugodište, ako ne cijelu godinu, a ne jedan dan." Kako doznajemo, riječ je o dijelu od čak pet tisuća udžbenika! Točnije, nakladnik je isporučio udžbenike, a ljepilo se nije osušilo.

200 milijuna kuna

Konkretno, radi se o radnom udžbeniku za hrvatski jezik "Škrinjica slova i riječi" nakladnika Alfa - nakladnika čije su udžbenike učitelji odabrali u najvećem broju, nakon onih Školske knjige! Prema podatcima Ministarstva obrazovanja, čak 31,6 % svih odabranih udžbenika prema novim kurikulumima u osnovnim školama udžbenici su Alfe (Školske knjige 33,71 %, Profil Kletta 23,31 %). Spomenimo, u reformu je u ponedjeljak ušlo 150.000 učenika u 2500 škola u kojima se uči prema novim programima. Za besplatne udžbenike svim osnovcima država je osigurala oko 200 milijuna kuna. Dakle, gore spomenutim nakladnicima otišao je najveći dio kolača. A kako ovaj Alfin udžbenik nije preživio ni prvi dan, a kamoli tjedan, roditelji su na mukama. Jer osim što udžbenik učenici imaju u dva dijela ("Škrinjica slova i riječi 1" i "Škrinjica slova i riječi 2"), tu je i radna bilježnica, koju su sami morali platiti, a i u drugim predmetima imaju udžbenike istog nakladnika. Točnije, od pet predmeta za tri su udžbenici Alfini. Svi redom radni - osim vjeronauka.

- I drugi udžbenici nakladnika izgledaju isto kao i ovaj koji se svima raspao, cijelom razredu. Od Alfe imamo još matematiku te prirodu i društvo, također radne udžbenike. Bojimo se da će biti još toga čim ih se počne koristiti. Jer do sada se koristio samo ovaj udžbenik iz hrvatskog - zabrinuti su roditelji.

Kažu kako na prvi pogled udžbenici izgledaju fantastično. Ali...

- Sadržajem i konceptom zbilja smo zadovoljni, ali kvaliteta je katastrofa. Ti udžbenici nisu uvezani, nego su lijepljeni. I to, čini nam se, nekim užasno lošim ljepilom. Znamo da su besplatni, ali da se novi udžbenici raspadaju nakon jednog korištenja, kako je to moguće - pitaju se. Pitaju se također moraju li oni to platiti.
Tko će platiti štetu?

- Postavlja se pitanje naše odgovornosti u ovoj priči i o tome smo mi roditelji dosta raspravljali. Zaključili smo, O.K., lijepit ćemo udžbenik selotejpom, ali hoćemo li mi morati što platiti za štetu za koju nije krivo dijete, nego loša izrada ako udžbenik moramo vratiti - ističu.

Što se točno dogodilo, pojasnio nam je direktor Alfe Miro Petrić. Kaže, za sve su znali.

- Podatak kojeg spominjete evidentirali smo već prošli tjedan, a dogodilo se to da je, nažalost, manja količina spomenutog naslova izašla iz tiskare prije propisanog roka koji je potreban za sušenje ljepila. To je uzrokovalo da se korice i knjižni blok nisu dovoljno dobro "sljepili" te nisu postigli potrebnu razinu kompaktnosti - kaže Petrić. Tvrdi da su obavijestili škole.

- Čim smo saznali za nedostatak, odmah smo obavijestili sve škole te svima ponudili zamjenu za ispravan primjerak spomenutog naslova što ćemo učiniti u najkraćem mogućem roku. Iskreno nam je stalo da naši prvašići ne osjete nikakav nedostatak te smo maksimalno fokusirani na rješavanje nastale situacije - poručio je Petrić.
Inače, Zakon kaže da su udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani iz državnog proračuna vlasništvo škole i da se na kraju školske godine moraju vratiti očuvani - u protivnom treba platiti štetu 50 % cijene, a ako se trošak ne podmiri, ili udžbenici ne vrate, nagodinu učenici besplatne neće moći zadužiti. U ovom slučaju riječ je o radnim udžbenicima za jednogodišnje korištenje koje škola može darovati učeniku.

Jasenka Pejaković
NAKLADNIKE SU BIRALE ŠKOLE
Pitali smo Ministarstvo obrazovanja koliko je škola i razreda u reformi odabralo udžbenike nakladnika Alfa te koliko je novca tom nakladniku uplaćeno. Uputili su nas na podatke s brifinga za medije s početka srpnja nakon zaključenja odabira. “Nakon zaključenja odabira škole su započele nabavu udžbenika i samostalno biraju dobavljače, a Ministarstvo u svojoj nadležnosti ima financiranje nabave. Ministarstvo financija potvrdilo je da će sredstva za nabavu udžbenika biti osigurana u državnom proračunu. Ministarstvo će nakon ispostave faktura sredstva dodijeliti školama (a ne nakladniku).” Kažu, “podatcima o pojedinima nakladnicima i uplaćenim sredstvima pojedinom nakladniku ne raspolažu jer ne dodjeljuju sredstva nakladniku, nego školi”. Raspadnute udžbenike koji su zatekli osječke prvašiće nisu željeli komentirati, “jer to je posao nakladnika”.
zamjena
ALFA OBEĆAJE RJEŠAVANJE PROBLEMA
Možda ste propustili...