Novosti
TRIBINA “ULOGA AKTIVNIH GRAĐANA U DEMOKRATSKOM DRUŠTVU”

Otkrili načine za uključivanje građana u demokratske procese
Objavljeno 29. ožujka, 2019.
Mnoštvo mladih Osječana okupilo se jučer u prostorima GČ Gornji grad, gdje je sudjelovalo na tribini "Uloga aktivnih građana u demokratskom društvu". Tribinu su organizirali Volonterski centar Osijek (VCOS) i Inicijativa mladih za ljudska prava, koji su pozvali stručnjake poput Berte Šalaja s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Katarine Kruhonje iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava te Martine Horvat iz GONG-a, koji su mladima objasnili kako mogu aktivno participirati u demokraciji.

- Budući da su građani danas sve pasivniji, želimo im dati poticaj za uključivanje u demokratske procese kako bi mogli početi donositi promjene. Zbog ovakvog odaziva iz Druge i Treće gimnazije Osijek, "Ruđerice", Medicinske i Građevinske škole, pa čak i iz OŠ Frana Krste Frankopana teme tribine usmjerili smo upravo mladima - objasnio je moderator Nikica Torbica iz VCOS-a, a naposljetku je Nikola Puharić iz Inicijative mladih za ljudska prava pozvao sve mlade da se uključe u organizacije civilnog društva ili političke stranke kako bi pomogli stvaranju boljeg društva.

"Uloga građana nije samo glasovanje na izborima i političari nemaju sve ovlasti u demokraciji - na to je važno uputiti mlade", objasnio je na tribini profesor Šalaj, vjerujući da je potrebno doprijeti samo do trećine mladih kako bi se razvila dalekosežnija ideja uključivanja u demokraciju. M.Mandić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike