Novosti
NA SUDU U BEOGRADU

Potvrđena optužnica za zločin u Bogdanovcima
Objavljeno 5. ožujka, 2019.
Prizivni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv Boška Soldatovića kojom se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bogdanovcima kod Vukovara u studenom 1991., rekla je novinarima Mirjana Piljić, glasnogovornica ovog suda, i dodala kako je Sud odbacio neosnovanu žalbu branitelja optuženog i potvrdio rješenje Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, kojim je optužnica potvrđena. Optužnicu protiv Soldatovića srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je 21. prosinca prošle godine, ali detalji optužnice nikada nisu objavljeni, pa je nepoznato zbog čega točno Soldatovića terete. Nakon konačne presude Prizivnog suda, očekuje se uskoro zakazivanje suđenja po ovom predmetu na Odjeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.


Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta početkom studenog 2017. Državnom je odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog ratnog zločina u Bogdanovcima, gdje je od kolovoza do kraja studenoga 1991. većinsko hrvatsko i drugo nesrpsko stanovništvo bilo izloženo minobacačkim i zračnim udarima, tenkovsko-pješačkim napadima JNA i srpskih paravojnih postrojbi, kao i posebno okrutnim postupanjima prema civilima koji su se skrivali u podrumima svojih domova. "Uz imena žrtava, evidentirana za potrebe prijašnje hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije, kaznena prijava sadrži i imena 22 ubijene i nestale osobe, koja su u Bogdanovcima prikupili Documentini istraživači i koji rade na dokumentiranju ljudskih gubitaka u Hrvatskoj od 1991. do 1995.", javila je tada agencija Hina dodajući kako se već tada spominje smrt i nestanak najmanje 84 osobe, a kasnija su istraživanja potvrđivala veći broj ubijenih i nestalih civila.
Na službenoj stranici općine Bogdanovci navodi se podatak kako je za rata poginulo 89 branitelja i civila, 27 ih se vodi kao nestalo, a 40-ak poginulih je iz drugih krajeva Hrvatske koji su došli braniti Vukovar i Bogdanovce. M.Flego
Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza