Novosti
ŠKOLSKA KNJIŽEVNA VEČER

Sve više Rusina u školi uči svoj jezik i kulturu
Objavljeno 27. veljače, 2019.
U OŠ A. Bauera učenici koji se obrazuju po modelu C izveli program na rusinskom jeziku
VUKOVAR

U Republici Hrvatskoj živi približno dvije tisuće Rusina, od kojih je oko 80 posto na području Vukovarsko-srijemske županije.

Prema riječima Mije Šajtoša, predsjednika Društva Rusina u RH Rusnak, na ovo su se područje Rusini počeli doseljavati 1830. godine, uglavnom iz Vojvodine, iz Ruskog Krstura i Kucure.

- Na plodnoj su ravnici našli svoj dom i s većinskim hrvatskim narodom dijele i dobro i zlo. To smo dokazali i tijekom Domovinskog rata, jer najveći postotak poginulih među pripadnicima nacionalnih manjina imaju upravo Rusini, a država nam to vraća kroz Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina - rekao je Šajtoš, naglasivši kako je Rusnak prije nekoliko godina inicirao pokretanje njegovanja rusinskog jezika i kulture u školama gdje nastavu pohađaju pripadnici rusinske manjine. Naveo je kako na taj način žele očuvati rusinski jezik, zato što je jezik temelj identiteta svakoga naroda.

U povodu Međunarodnog dana materinskog jezika koji se održava u cilju unaprjeđivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, u Osnovnoj školi Antuna Bauera u Vukovaru održana je četvrta školska književna večer Rusina posvećena rusinskoj pjesnikinji Ljubici Harhaj. Tom su prigodom učenici pokazali koliko znaju i vole materinski jezik i kulturnu baštinu, čitajući poeziju iz zbirke pjesama za djecu "Čarobna loptica", i pjevajući rusinske pjesme.

Ilona Hrecešin, učiteljica rusinskog jezika i kulture, pojasnila je kako je osnovna namjera u organizaciji takvih programa očuvanje rusinske kulturne baštine.

- U OŠ Antuna Bauera rusinski jezik uči desetero učenika, s tim da jedan dolazi iz OŠ Dragutina Tadijanovića. Ovo je gradska sredina s mnogo aktivnosti, no djeca su pokazala želju za izbornu nastavu prema modelu C i redovito dolaze dva sata tjedno. Nije to samo klasična nastava, nego se s djecom uvijek nešto novo radi na rusinskom jeziku, pa za svaku školsku priredbu, kako ovdje tako i u Starim Jankovcima gdje radim, nastojimo pripremiti makar jednu točku, jer ljudima koji pričaju rusinski jezik to mnogo znači - navela je Hrecešin.

Istaknula je kako je ritam života izrazito brz, no u suradnji s Natalijom Hnatko, koja radi u školi u Petrovcima više od 20 godina, redovito organiziraju prigodne programe, demonstriraju stečena znanja i druže se.

Prošloga je tjedna u Petrovcima održana 19., dok će u Starim Jankovcima danas biti organizirana sedma školska književna večer Rusina.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...