Novosti
"PAMETNO" DRVEĆE

Dva solarna stabla pune mobitele, imaju Wi-Fi, svijetle u boji
Objavljeno 12. veljače, 2019.
Stabla su instalirana u centru Gorjana i Tomašanaca; danju se pune solarnom energijom, imaju i Internet
GORJANI - U centru Gorjana i gravitirajućih im Tomašanaca od prošlog tjedna svijetli drveće!
Riječ je o solarnim stablima koja, osim što unose dah čistog futurizma u ova dva sela, imaju višestruku ulogu zasnovanu na obnovljivim izvorima energije. Prema riječima gorjanskog načelnika Ivana Lovića, dva solarna stabla svijetle, pune mobitele i imaju Internet, točnije Wi-Fi uslugu. Dok Đakovo i Ergela Ivandvor već neko vrijeme imaju tzv. pametne klupe za punjenje mobitela, Općina Gorjani ima "pametno" drveće.


- Solarna stabla kroz solarne ploče, postavljene "u krošnji", skupljaju energiju dnevnog svjetla i po mraku svijetle. Zapravo svijetle stalno, no to se ne vidi danju, nego, dakako, s prvim mrakom. Istovremeno, tijekom cijeloga dana, 24 sata, služe i za punjenje mobitela, a pružaju i internetsku uslugu - kaže načelnik Lović.


Postavljanje dvaju futurističkih stabala – u Gorjanima kod autobusnog stajališta, a u Tomašancima kod zgrade područne škole, gdje će također uskoro biti postavljeno stajalište za autobus, sastavni je dio INTERREG projekta prekogranične suradnje R-SOL-E, što bi u slobodnom prijevodu značilo Obnovljiva solarna energija.


– Uz Općinu Gorjane, u projektu sudjeluju gradovi Belišće i Novi Sad u Vojvodini. Belišće je nositelj projekta, a Gorjani i Novi Sad njegovi partneri. Svatko od sudionika u projektu nešto je odradio, a Gorjanima je pripalo da postave dva solarna stabla, no i druge stvari - pojašnjava Lović. Misli pritom na postavljanje solarne elektrane na krovištu nekadašnjeg tzv. starog mlina, a danas Kulturno-turističkog centra Lucije Karalić.


– Postavili smo solarnu elektranu jakosti 15 kilovata pa je i tu na djelu ušteda energije, a na način da njome proizvedenu energiju prodajemo HEP-u i za toliko nam bude umanjen račun za električnu energiju - kaže Lović o elektrani koja je tek počela raditi.


Projekt, njegova realizacija, počiva na sredstvima Europske unije, kojoj su među prioritetima i obnovljivi izvori energije. Gorjanski načelnik Lović kaže kako se na dio kojim Općina Gorjani participira u ovom projektu prekogranične suradnje odnosi vrijednost od 100.000 eura, a riječ je o za korisnike nepovratnim sredstvima.


– Naš dio obuhvaća i i izradu energetskog certifikata za Gorjane i Tomašance kada je riječ o javnoj rasvjeti, kao i izradu SEAP dokumenta. Akcijski je to plan vezan uz energiju - dodaje Lović.


Otkud relativno mala općina kao što su Gorjani u ovom projektu?


– Otprije dobro surađujemo s Gradom Belišćem pa je i ovo bio logičan slijed, a s obzirom na to da je riječ o INTERREG projektu prekogranične suradnje, dio projekta morao je biti i jedan prekogranični grad, a to je Novi Sad - pojašnjava Lović.


Dok su dva solarna stabla ne samo prva u Gorjanima nego i u cijeloj Đakovštini, Lović kaže kako jedno solarno drvo Grad Belišće ima otprije.
– Što se tiče obveza ostalih u ovom projektu, Grad Belišće postavio je više elektrana, a Novi je Sad radio osvjetljenje dječjih igrališta i autobusnih stajališta pomoću stupova sa solarnim pločama. Novosađani su napravili i katastar javne rasvjete - dodaje Lović, dok nekoliko metara visoka solarna stabla, "drveće budućnosti", u oba naselja svake večeri mijenjaju boju – dosad su svijetlila zeleno, plavo, ljubičasto… Tragovi najsuvremenije tehnologije, futurizma u kraju dubokih povijesnih korijena, a gdje se prije 633 godine održala Gorjanska bitka. Sada su Gorjani solarnim stablima postali mjesto tehnološke budućnosti.
Suzana Župan
Danas završna konferencija u Belišću
Danas, u utorak, 12. ožujka, u Belišću će biti održana završna konferencija projekta R-SOL-E, Reneweble Solar Energy (Obnovljiva solarna energija). Konferencija će biti održana u Kazališnoj kavani Centra za kulturu "Sigmund Romberg", s početkom u 11 sati. Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati projekta, a o njima će govoriti predstavnici gradova Belišća i Novog Sada te đakovštinske Općine Gorjani.