Novosti
ZAGREBAČKI GLAZBENI TROJAC

Le Trio - besprijekorno, usklađeno i doživljeno
Objavljeno 21. rujna, 2018.
Prvo ih je povezala Muzička akademija, pa zanimanje za glazbeni izričaj, potom Glazbene staze

Posljednji ovogodišnji koncert u organizaciji Glazbene škole Milka Kelemena Slatina, održan uz potporu Ministarstva kulture, donio je nastup triju mladih hrvatskih glazbenica udruženih u sastav Le Trio. Čine ga sopranistica Marija Lešaja, flautistica Eda Rimanić, i pijanistica Iva Ljubičić Lukić. One izvode francusku glazbu od razdoblja romantizma i impresionizma, pa do suvremenih kompozicija u kojima se osjeća utjecaj popularne glazbe i jazza.


Tri glazbene dive prvo je povezala Muzička akademija, zatim zajedničko zanimanje za glazbeni izričaj osjećaja, potom Glazbene staze, a napokon i zajednička nastupanja kao glazbeni trio. Među dosadašnjim nastupima te zanimljive glazbene skupine posebice se ističe koncert održan u svibnju 2014., u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, a u povodu Međunarodnog dana muzeja i zatvaranja izložbe „Dnevnici snoviđenja/Iz ostavštine Virgilija Nevjestića“ te koncert održan u lipnju 2015. godine u Društvu književnika Hrvatske, na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj pod nazivom Randez Vous, a potom i koncert u Maloj dvorani V. Lisinog u ciklusu Glazbene staze. U skupinu uspješnih koncerata valjalo bi ubrojiti i Božićni koncert 2017. godine u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici, nastup 16. kolovoza ove godine u crkvi sv. Križa na Rapskim glazbenim večerima, a spomenuli smo samo neke njihove nastupe.
U Slatini su izvele Der Hirt auf dem Felsen Franza Schuberta, Rondo op. 21 za klavir solo Emila Cipre, Dvije skladbe Borisa Papandopula i Apres un reve Gabriela Faurea. Neka nam bude dopušteno izdvojiti Pjesme s mog otoka – Sutivan Valerije Vranješ. Riječ je o prošle godine praizvedenom djelu mlade skladateljice Valerije Vranješ, koja je na Muzičkoj akademiji diplomirala teoriju glazbe te potom upisala i studij kompozicije. Nadahnuće je našla u stihovima pjesnikinje Jasmine Šakić, pa je nastao ciklus koji sadrži skladbe Malo misto moje, Tri sveca i Kako sam te našla. Ljubav koju je pjesnikinja tražila i našla, pa i opjevala, bio je Sutivan na Braču, kamo je kao djevojčica iz Zagreba ljeti odlazila svojoj teti Mari. Pa i kasnije, kad je Švicarska postala njezin drugi dom, ona nije zaboravila kamene kućice što bjelinom sjaje, sunčani sat, more, borove i cvrčke, obronke i vale. Tako i skladateljica Vranješ otkriva ljubav koja pronalazi, tako i Le Trio izvodi pjesme „borova i mora o sreći i ljubavi“.
Zagrebačke glazbenice Le Trio besprijekorno su, usklađeno i doživljeno izvele svoj program i slatinska publika toplo je pozdravila njihov nastup, ali one su ipak ostavile dojam da su tek u izvedbi dodatka (Erik Satie – Je te veux) „došle na svoje“, da je to glazba u izvedbi koje mogu dati najviše i da su tu najizražajnije.
Petar Žarković
One izvode francusku glazbu od razdoblja romantizma i impresionizma pa do suvremenih kompozicija u kojima se osjeća utjecaj popularne glazbe i jazza.
O SVAKOJ GLAZBENICI PONEŠTO...
Sopranistica Marija Lešaja nakon studija filozofije i sociologije upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje i diplomira, a 2008. upisuje dvogodišnje usavršavanje opernog pjevanja na Glazbenom sveučilištu u Beču... Flautistica Eda Rimanić diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2005. godine. Osvaja nagrade kao solistica i članica Akademskog duhačkog kvinteta, a dobitnica je i Rektorove nagrade... Pijanistica Iva Ljubičić Lukić završila je diplomski i poslijediplomski studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu s temom projektnog menadžmenta u kulturi.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana