Novosti
PRISEBNOST I VJEŠTINA

Zahvaljujući tečaju spasili život Baranjcu
Objavljeno 5. lipnja, 2018.

Zahvaljujući prošlogodišnjem projektu Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije “Vatrogasci – prvi pomagači u zbrinjavanju pacijenata s iznenadnim srčanim zastojem” tri su osobe prošloga petka spasile život 65-godišnjem mještaninu Karanca - djelatnica lokalne prodavaonice i dva vatrogasca - otac i sin.

- U prodavaonicu mi je došao stariji mještanin i upravo kad je kupio kruh, samo se srušio. Sjetila sam se polaganja tečaja u organizaciji županijskog ZHM-a koji sam prošla iako nisam članica ni jednog dobrovoljnog vatrogasnog društva te sam počela pružati pomoć - prisjeća se Ivona Martić, trgovkinja iz tamošnje prodavaonice.

Sjetivši se da je u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Karanac smješten vanjski fibrilator, pozvala je člana tog DVD-a Šandora Sabu koji je stigao sa svojim sinom.

Sabo kaže kako se još živo sjeća tog poziva te je odmah kontaktirao sina, s kojim je otišao po defibrilator te su odjurili u prodavaonicu. Sin Šandor odmah je, kaže naš sugovornik, prema uputama odradio masažu srca te je ubrzo došla Hitna pomoć. Sabo kaže kako zasluge pripisuje sinu i trgovkinji koji su sumještaninu i poznaniku spasili život.

Ovaj je događaj svakako potvrdio vrijednost projekta pokrenutog u travnju prošle godine. Ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Silvana Sabo pojašnjava da je projekt pokrenut kako bi se vatrogasci, ali i laici s područja Baranje osposobili za pomoć ljudima s iznenadnim srčanim zastojem. Razlog je tomu postojanje tek jednog tima hitne pomoći za to područje, ali i loša povezanost sa sjedištem ispostave u Belom Manastiru te lokacijski prometna udaljenost. Kako je na području Baranje 25 vatrogasnih društava, napravljena je mreža za osposobljavanje, i to na podjednakoj udaljenosti od pojedinih društava, konkretno njih devet – u Grabovcu, Jagodnjaku, Karancu, Dardi, Kneževim Vinogradima, Petlovcu, Bilju, Batini i Popovcu.

- Odrađena je ukupno 81 edukacija, i to pretežito vatrogasaca, a negdje su se pridružili i laici. Sve njih osposobili smo i cetificirali za osnovne mjere održavanja života uz upotrebu vanjskog defibrilatora. Županija je financirala kupnju svih vanjskih defibrilatora koji se nalaze u prostorijama DVD-ova i kad se dogodi iznenadni srčani udar, osposobljeni su krenuti s postupkom do dolaska Hitne i takoreći "kupovati" vrijeme i izglednost preživljavanja pacijenta. Kako se vjerojatnost preživljavanja spušta deset posto za svaku minutu, bitno je pokrenuti postupak što prije – rekla je Sabo, dodajući da je slučaj od prošloga petka pokazatelj efikasne obuke. Pacijent je, kaže Sabo, predan živ u Klinički bolnički centar Osijek. Dobra je vijest da županijski ZHM ima namjeru održavanja dodatnih tečaja, no prvo je potrebno, kaže Sabo, osigurati novac.

Marija MIHELIĆ
Funkcioniranje defibrilatora

Vanjski defibrilatori, tzv. AVD uređaji, nalaze se u prostorijama DVD-a. U trenutku kad se uzme u ruke AVD uređaj, pojašnjava Silvana Sabo, u prostorijama županijskog ZHM-a čuje se zvono. “Uređaji su kod nas spojeni s prijamnom jedinicom, tako da nama odmah zvoni i preko ormarića koji je zapravo telefon doznajemo bitne podatke istoga trenutka”, kaže Sabo.

Edukaciju su prošli većinom vatrogasci, ali i obični građani

Možda ste propustili...