Novosti
SPASILI GA VATROGASCI

U bijegu od petardi, mali se pas zaglavio između zida i ograde
Objavljeno 2. siječnja, 2018.

Buka petardi, vatrometa i svih mogućih vrsta pirotehničkih sredstava i ove je novogodišnje noći stvorila pakao za kućne ljubimce. Dok su vlasnici pasa i mačaka pokušavali sve da im olakšaju tu noć, jedan psić u Ulici Ivana Filipovića u Višnjevcu ipak nije imao toliko sreće. Operativnom dežurstvu osječkih profesionalnih vatrogasaca poziv u pomoć stigao je u 2.05 sati, da je pas bježeći od pucnjave preskočio ogradu i zaglavio se između ograde i zida. Na intervenciju je odmah upućeno jedno vatrogasno vozilo u kojem su bila tri vatrogasca.

- Dolaskom na mjesto intervencije u 2.15 sati, vidjevši da je pas sav uplašen preskočio ogradu i zaglavio se između zida i ograde, prerezali smo kliještima žicu i spasili uplašenog psa. Apeliramo na sve građane koji imaju kućne ljubimce da u vrijeme novogodišnjih blagdana pomognu svojim ljubimcima. Psi imaju nekoliko puta razvijeniji sluh od čovjeka – apelirali su iz Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek.

Veliki broj pasa, od straha zbog buke za vrijeme blagdanske pucnjave, pobjegne ako se nađu sami u dvorištu ili su pušteni s povodca u šetnji, a neki od njih nikada se i ne vrate kući. Oni koji prežive tu gromoglasnu noć nerijetko još mjesecima imaju problema s izlascima u šetnje, a veliki broj ljubimaca završi i na tabletama za smirenje. Ljubimci se često jako uznemire, cvile, laju i tresu se. Petarde mogu prestrašiti i ozlijediti životinje, a mnoge umiru od srčanog udara zbog eksplozija petardi. Glasna pucnjava i bučne eksplozije petardi “zabava” su koja rezultira prestravljenim i traumatiziranim, a ponekad i ozlijeđenim psima, mačkama, pticama i drugim kućnim i divljim životinjama. Osim što velika razina buke može oštetiti njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili srčani udar, mnoge životinje pogođene petardom stradavaju od opeklina ili pod kotačima automobila nakon što u panici i strahu pobjegnu – kažu iz udruge Prijatelji životinja.

Iako je prošle godine izglasan novi Zakon o zaštiti životinja, u okviru kojeg su predviđene kazne od 10 do 30 tisuća kuna za bacanje pirotehnike na životinje, teško da će se otkriti tko je bacao petarde u blizini psića u Višnjevcu koji je umalo poginuo bježeći. S. Lacić