Novosti
VEČER MATEMATIKE U III. GIMNAZIJI

Matematika je svuda oko nas. I zabavna je!
Objavljeno 9. prosinca, 2017.
“Da su momci brojevi na ploči, svaka mala korjenovat' bi znala”, matematički je bećarac Mateja Švoba i Luke Mihaljevića

Što matematičari rade s kravatama, je li moguće od oka procijeniti visinu Eiffelova tornja ili dužinu dravskog pješačkog mosta, jesu li svi šahisti i dobri matematičari, kakve veze matematika ima s glazbom, umjetnosti, pa i magijom? Odgovore na ova i druga zanimljiva pitanja doznalo je petstotinjak srednjoškolaca iz cijele Osječko-baranjske županije u četvrtak u večernjim satima, u prepunoj III. (prirodoslovno-matematičkoj) gimnaziji, na manifestaciji Večer matematike.

Petu je godinu zaredom događanje organizirala Udruga matematičara Osijek u suradnji s Odjelom za matematiku i III. gimnazijom.

- Cilj je pokazati da matematika nije samo težak i, često, omražen predmet u školi nego da je ima posvuda oko nas te da može biti zabavna i zanimljiva – kaže Aleksandra Floreani, prof., predsjednica programskog i organizacijskog odbora. Da je taj cilj i ostvaren moglo se vidjeti od samog početka Večeri, koja je počela pričaonicama, nastavila se radionicama, a završila kvizom Brzi i točni u kojemu su maturanti odmjerili snage. Najveći je broj sudionika izvan Osijeka stigao iz SŠ Valpovo, koji su i ove godine na Večer matematike doputovali autobusom.

- Naši su učenici ili dobri matematičari ili ljubitelji matematike, pa svake godine dolazimo, svaki put u sve većem broju – kaže Tihana Vajdan, prof. matematike u SŠ Valpovo. Njezine su učenice, Lea Varžić i Ivana Jurčević, teško mogle izdvojiti samo dio programa.

- Jako nam se sviđa što ovo nije uobičajeni sat matematike. Rade se zanimljive teme u grupama i zabavno je – rekle su prilikom pričaonice Prošlost i budućnost na jednom papiru, posvećenoj razvoju kalendara. Nekoliko učionica dalje s Večernje škole matematike dopirali su zvuci tambure uz stihove: “Da su momci brojevi na ploči, svaka mala korjenovat' bi znala”, Matej Švob i Luka Mihaljević, učenici I. gimnazije svirali su matematičke bećarce i napravili pravo slavonsko-matematičko veselje.

Predavači na večeri matematike bili su sadašnji i bivši učenici te profesori III. gimnazije, profesori matematike iz ostalih srednjih škola, nastavnici s Odjela za matematiku i studenti.

- Lijepo je vidjeti ovako punu školu u večeri kada želimo pokazati da je matematika baza svega što radimo – poručila je ravnateljica Snježana Barabaš Seršić, prof. Incijator manifestacije je Hrvatsko matematičko društvo, a učenici su tu večer proveli uz matematiku u školama i na fakultetima diljem Hrvatske.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Možda ste propustili...

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga

Najčitanije iz rubrike