Novosti
DJEČAK SUOČEN S TEŠKOM DIJAGNOZOM

Marijan Horvat (15) iz Đurića bori se za život
Objavljeno 10. kolovoza, 2017.

ĐURIĆI

Umjesto da se poput svojih vršnjaka i prijatelja s kojima je do prije nekoliko mjeseci pohađao osmi razred osnovne škole u Račinovcima priprema za polazak u srednju školu, petnaestogodišnji Marijan Horvat iz Đurića u Klinici za tumore u Zagrebu vodi tešku bitku za život.

Sve do travnja ove godine Marijan je bio potpuno zdrav, vrlo aktivan, vrijedan i živio punim plućima. A onda se gotovo preko noći Marijanov život urušio – početkom ljeta suočio se s teškom dijagnozom jednog od najzloćudnijih karcinoma, Ewingovog sarkoma. Proljetos mu je, ispričao nam je shrvani otac Damir, iznenada pukao mišić na nozi i dječak je trpio nepodnošljive bolove. Obilazio je liječnike i nitko u početku nije posumnjao da se iza tog krije teška maligna bolest sve dok rendgenski snimak nije pokazao šokantnu istinu - tumor je zahvatio cijelu zdjeličnu kost. Na Institutu za tumore u Zagrebu podvrgnut je najjačoj kemoterapiji, a nakon prvog ciklusa ovih će dana biti podvrgnut brojnim pretragama kako bi liječnici provjerili njezin učinak.

- Zahvaćena mu je i natkoljenica, lijevo rame, jedan kralježak... A kod Marijana nije moguća operacija. Najgore je to što nam je liječnik rekao da se taj tumor ne može izliječiti, može se samo zaliječiti, jer se vraća... Ne smijemo se predati niti klonuti duhom, moramo biti jaki, moliti se Bogu i vjerovati da su čuda uvijek moguća. A snagu nam daje i Marijan koji je pravi borac i hrabro se nosi sa situacijom - ispričao nam je otac dok je sa sinom čekao anesteziju za vađenje koštane srži da se vidi nije li se tumor i ondje proširio.

Ewingov sarkom je rijetka, na žalost, vrlo teška zloćudna bolest koja najčešće napada kosti, ali i meka tkiva. Ni jedan novi lijek za zloćudne bolesti, na žalost, nije učinkovit kod Ewingova sarkoma koji se nerijetko nakon odstranjenja vraća, pa se zato i primjenjuje klasična kemoterapija. Ova vrsta tumora najčešće se javlja u mlađoj dobi, i to češće kod dječaka nego kod djevojčica. Stručnjaci naglašavaju da prognoza liječenja ovisi o tome je li se bolest proširila na udaljene dijelove tijela, gdje je primarni tumor i koliko je veliki.

- Zanima me zašto se u Institutu za tumore još nitko nije zapitao zašto ovdje leži 70 posto Slavonaca. Ovdje oko mene sve su mladi ljudi. Neki dan umro je dečko u dobi od 16 godina iz Vinkovaca koji je ležao u sobi s mojim sinom. Ovdje je još dvoje djece iz Babine Grede, dečko iz Komletinaca, sve Slavonci iz našega kraja..., nije za vjerovati. Iz mojih Đurića, malog sela koje ima 150 do 200 stanovnika, moj je sin već četvrto dijete u posljednjih nekoliko godina koje leži na tom institutu. Zašto nitko u državi ne postavi pitanje zašto naša djeca obolijevaju i umiru, zašto se to događa baš u Slavoniji? To sigurno nije slučajno i mora postojati uzrok, zaslužujemo odgovore i da nam se konačno kaže istina, jer ovo je poražavajuće i nedopustivo - ogorčen je Damir.

Marijanova majka Marija i otac Damir nezaposleni su i nalaze se u teškoj financijskoj situaciji. Boravak u Zagrebu uz bolesnog sina iziskuje veliki trošak. Udruga Mali korak organizira i donacijski koncert za Marijana Horvata, pod pokroviteljstvom Ruže Tomašić, u nedjelju, 10. rujna, u Drenovcima. Nastupit će Najbolji hrvatski tamburaši i Opća opasnost, a Udruga mladih općine Drenovci organizirala je akcije prikupljanja pomoći.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Ako želite pomoći

l Udruga za djecu oboljelu od malignih i drugih teških bolesti na području Cvelferije “Mali korak”, je pozvala sve ljude dobre volje da pokažu humanost i pomognu obitelji Horvat donacijskom uplatom na račun otvoren u poštanskoj banci na ime:

Marijan Horvat, Matije Gupca 44 Đurići.

Poziv na broj: 3291675222

HR-3023900013291675222