Novosti
SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA

Zlatne plakete Didinom konaku i OPG-u Kolar
Objavljeno 16. prosinca, 2016.

BELI MANASTIR

Nove turističke nagrade stižu u Baranju (i Slavoniju). U ponedjeljak će, naime, u Zagrebu biti organizirana svečana dodjela nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, kojom će završiti ovogodišnja akcija ocjenjivanja najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu. Najboljima će biti uručene zlatne, srebrne i brončane plakete te posebna priznanja u šest kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija i Vinski turizam. Među ostalima, nagrade će primiti i nekoliko vinara, ustanova i manifestacija iz Osječko-baranjske županije. Tako će u kategoriji Tradicijska ruralna gastronomija zlatnu povelju primiti restoran-apartman Didin konak iz Kopačeva, a povelju istog sjaja, ali u kategoriji Vinski turizam, OPG Ljudevit Kolar iz Suze. Srebrna povelja u kategoriji Ruralno-turistički projekti krasit će vitrine Etnološkog centra baranjske baštine, a brončanu će povelju u kategoriji Ruralno-turistička manifestacija primiti Državna ergela Đakovo za manifestaciju Božićni bal lipicanaca. Posebno priznanje za novi život starog podruma te interpretaciju tradicije nacionalne manjine u vinskom turizmu Hrvatske zaslužio je obiteljski podrum Szabo iz Karanca.

Suncokretom ruralnog turizma, inače, promoviraju se tradicijski sadržaji, povezuju se najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti te se uz očuvanje izvornosti stvaraju novi proizvodi ruralnog turizma. Kako je prigodom prošlogodišnje dodjele priznanja istaknula mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Uprave Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, inicijatora i organizatora projekta, ideja vodilja Suncokreta turizma zaštita je i očuvanje hrvatske izvornosti te poticanje razvoja turizma u ruralnim područjima u Hrvatskoj. Nažalost, ruralni je turizam godinama zanemarivan, prepušten sam sebi i stavljen u neravnopravan položaj, pogotovo u kontinentalnoj Hrvatskoj i Slavoniji.

U Zagrebu će u ponedjeljak biti i Matej Perkušić, direktor TZ Baranje.

- Priznanja su još jedan dokaz da se u Baranji dobro radi. Drago mi je što je tako i što postajemo sve traženija destinacija - istaknuo je, podsjetivši na niz ovogodišnjih nagrada koje su, na najvišim razinama, osvojili baranjski turistički djelatnici i destinacije.

Ivica GETTO

Posebno priznanje za interpretaciju tradicije nacionalne manjine u vinskom turizmu ide obiteljskom podrumu Szabo

Možda ste propustili...

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine