Novosti
NA USAVRŠAVANJU U FINSKOJ

Upoznale jedan od najboljih školskih sustava na svijetu
Objavljeno 26. travnja, 2016.

Na sedmodnevnom usavršavanju u Finskoj, u okviru projekta Erasmus+, boravile su predstavnice Ekonomske i upravne škole, ravnateljica Lidija Žaper i nastavnica Lidija Goljevački. Tema projekta nosila je naziv Leadership in secondary education.

- Na projektu su, uz nas, sudjelovali nastavnici iz Portugala, Engleske, Škotske, Irske, Italije, Rumunjske, Poljske i Bugarske. Tečaj se održavao u gradu Joensuu, na sjeveru Finske. Finski se obrazovni sustav smatra jednim od najuspješnijih u svijetu i upravo stoga željeli smo iz prve ruke upoznati njihove metode poučavanja, načina organiziranja nastave, kao i strateške temelje njihovih škola. Učenje i rad bili su složeni i zahtjevni. Svakodnevno smo odlazili u obližnje škole, dobro opremljene, s veselim i pristojnim učenicima i pristupačnim nastavnicima. Sve je to ostavilo neizreciv dojam na nas - ističe ravnateljica Žaper.

Baš sve što su vidjeli i naučili nemoguće je uklopiti u naš obrazovni sustav, no to im i nije cilj. Žele učiniti sljedeće: razvojni tim škole, zajedno s nastavnicima, osmislit će strategije kako osuvremeniti metode poučavanja u školi i približili se izvrsnosti.

- Strategija će se uvrstiti u plan škole i predstavljat će kamen temeljac za modernizaciju škole. Izvannastavne aktivnosti podigli bismo na višu razinu, tako što ćemo ponuditi one koje bi učenicima bile zanimljive i razvijale njihove životne vještine. Osim toga, osposobit ćemo nastavnike u vođenju i upravljanju međunarodnim projektima, unaprijediti nošenje s promjenama te poboljšati strateško vođenje škole - objašnjava naša sugovornica.

Osim učenja, ravnateljica Lidija Žaper i nastavnica Lidija Goljevački upoznale su kulturne znamenitosti gradića na sjeveru Finske, kao i finsku kuhinju i delicije. Bilo je to nezaboravno iskustvo, uz nova poznanstva i dogovore za nove međunarodne projekte. V. Latinović