Novosti
ĐAPIĆ I DESNO ORGANIZIRALI TRIBINU O STEPINCU

Kanonizacija je sada postala političko pitanje
Objavljeno 15. listopada, 2015.

Vezani članci

KARDINAL JOSIP BOZANIĆ O KANONIZACIJI:

Papa Franjo uvjeren je u svetost blaženog Stepinca

Demokratski savez nacionalne obnove (Desno), na čijem je čelu Anto Đapić, organizirao je u Osijeku javnu raspravu o temi “Svetac odmah”, potaknutu odugovlačenjem proglašenja svetim kardinala Alojzija Stepinca.

Naime, papa Ivan Pavao II. u listopadu 1998. beatificirao je Stepinca, i očekivalo se da će relativno uskoro biti i njegovo proglašenje svetim. No prošlo je sedamnaest godina, unatoč završenom kanonskom postupku ponovno se otvara uznemirujuća polemika i mogućnost odgode. Posebice nakon susreta pape Franje i srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i donošenja odluke da se u proces uključi i Srpska pravoslavna Crkva.

- To sada više nije teološka, nego politička rasprava i mi, pa i cijela Hrvatska, o tome ne smijemo šutjeti - rekao je Đapić. Prema njemu, Stepincu nije suđeno zato što je bio prvi čovjek Crkve u vrijeme NDH-a, nego zato što je odbio 1946. godine ideju o osnivanju Hrvatske katoličke Crkve i napuštanju Vatikana. Uz Đapića, u raspravi su sudjelovali Anto Prkačin i Zlatko Miliša, bilo je tu povratka u duboku povijest i korijene sukoba Hrvata i Srba... U publici je sjedio i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić.(D.Ku.)

Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola