Novosti
NOVAC ZA TZV. MEĐUNARODNI CENTAR ZA GLUHE

Uzeli novac, a papir s potpisima donatora bacili u kantu za smeće?!
Objavljeno 10. rujna, 2015.
Dala sam 50 kuna ne razmišljajući da je riječ o prijevari, kaže Osječanka Ana R.

Još je jednom došla do izražaja ne samo dobrota nego i naivnost građana koji su, u želji da novčano pomognu u gradnji ustanove za gluhe, nasjeli na prijevaru.

Naime, u kanti za smeće u blizini Kauflanda pronađen je papir s potpisima prikupljenima u svrhu otvaranja tzv. Međunarodnog centra za gluhe i tjelesno potlačene ljude i za siromašnu djecu?! Istovjetan naziv ispisan je i na engleskom jeziku, uz potrebne pečate, ali i nekoliko gramatičkih pogrešaka.

Kako doznajemo, riječ je o dvojici mlađih muškaraca koji “operiraju” ne samo na Jugu 2, gdje je pronađen odbačeni popis donatora, nego i na korzu, Sjenjaku te na Trgu A. Starčevića. Međutim, sudeći prema potpisima i novčanim iznosima doniranim, više je nego očito, u dobroj namjeri, osobe koje su prikupljale donacije i potpise okoristile su se, kada se zbroje iznosi s odbačenog popisa, za samo nešto manje od tisuću kuna, no tko zna koliko su novca prikupili na drugim lokacijama.

Da je riječ o prevarantima nije ni na trenutak pomislila Osječanka Ana R. (podatci poznati redakciji), koja je donirala 50 kuna.

- U tom trenu nisam uopće razmišljala da me netko želi prevariti. Štoviše, bilo mi je i neugodno što nemam više novca da im dam. Ali što ćemo, na pogreškama se uči - prokomentirala nam je Ana, dok je Osječanka Ivana E. (podatci poznati redakciji) dala 70 kuna prevarantima koje je zatekla u Ulici Hrvatske Republike. Ni ona nije posumnjala u dobre namjere skupljača donacija.

Prevaranti bi vjerojatno ostali nezamijećeni da tzv. certifikat nije pronađen u kanti za smeće. Da je prevarant razljutio građane pokazuje i to što se vijest istoga dana proširila na društvenim mrežama. Za sada nije poznato tko su osobe koje su se predstavljale kao skupljači donacija. No, prema komentarima na društvenim mrežama vidljivo je da su mnogi nasamareni.

Naposljetku, nije naodmet dati još jednom savjet: sumnjive peticije i donacije, posebice one u kojima se traži novac na licu mjesta, ne potpisujte i ne vadite svoj novčanik bez temeljite provjere.

Marija MIHELIĆ
BUDU LI PRONAĐENI, PREVARANTIMA DO GODINU DANA ZATVORA

Slučaj ipak nije prijavljen policiji, no, kako doznajemo, prema čl. 236 Kaznenog zakona, tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kaznit će se kaznom zatvora. U slučaju pribavljanja manje imovinske koristi, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

GORDANA PEŠO

Udruga gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije

Mi ne znamo ništa o prikupljanju novca

Udruga gluhih i nagluhih znala bi za bilo kakvu gradnju Međunarodnog centra za gluhe da je to istinito. No, o tome ih nitko nije kontaktirao, te ocjenuju kako je zacijelo riječ o prijevari.

- I sama sam jednom vidjela da netko nešto skuplja za gluhe osobe. Na znakovnom sam jeziku upitala o čemu je riječ, no ta se osoba odmah okrenula i otišla. Očito je da netko skuplja novac u ime gluhih i nagluhih, no mi o tome ništa ne znamo - rekla je Gordana Pešo iz spomenute udruge.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike