Novosti
ZAKON O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU

Osječanin Igor: Moj partner Dražen i ja možda ćemo stati pred matičara
Objavljeno 24. srpnja, 2014.
Zbog stigmatiziranja, drži Igor, mnogi će radije otići u drugi grad radi ozakonjenja istospolne veze

Dvoranom Hrvatskog sabora prolomio se gromoglasan pljesak predstavnika LGBT zajednice 15. srpnja, kada je s 89 glasova za i 16 protiv usvojen Zakon o životnom partnerstvu osoba istoga spola.

Daje im se pravo istovjetno bračnim partnerima, osim prava na posvajanje djece, a što su pomno pratili i 36-godišnji Osječanin Igor i njegov partner Dražen, koji su u vezi punih devet godina.

- Samo ozakonjenje ove naše veze manje nam znači radi nas dvojice, ali svakako radi ostvarivanja nekih prava koja imaju bračni partneri. Recimo, nedavno je Dražen završio u bolnici i kad sam mu došao u posjet i donio stvari, jedva su me pustili jer mu nisam ni rod, krvno srodstvo, ni bračni partner. Umalo sam kleknuo i molio da me puste da ga vidim. Također, mi godinama zajednički stvaramo i kupujemo sve što nam treba, a da jednoga dana dođe do razlaza, bilo bi problema oko podjele imovine. Nije nam bilo ni dopušteno da svoj bonus kod automobilske odgovornosti prebacim na Dražena jer, opet, nismo zakoniti partneri. Eto, zbog toga bismo uz dva svjedoka eventualno stali pred matičara - ispričao nam je Igor.

Igor je nedavno osječku adresu zamijenio zagrebačkom zbog posla. Zanimljivo, ali kaže da je manje neugodnosti, gotovo nikakve, doživljavao u rodnom gradu. U metropoli su, kaže, bili predmet sprdnje kad su sjeli na klupu na Zrinjevcu, pa ta, ali i neke druge neugodne situacije Igora navode na razmišljanje da će Zakon rijetko koga dovesti pred matičara, posebice u manjim sredinama. Činit će to, zaključuje, u nekom drugom gradu.

- Čak ne razmišljamo o tome da nam je uskraćeno posvojenje djeteta. Ono bi u ovakvom društvu bilo stigmatizirano do kraja. Znam što sam ja prolazio kao dječak jer sam se oduvijek ponašao drukčije, a kako bi bilo djeci koja kažu da imaju dvojicu očeva ne smijem ni pomisliti. U inozemstvu je posve drukčija situacija - zaključuje Igor.

Marija MIHELIĆ

DANIJELA BABIĆ

viša matičarka u Matičnom uredu Osijek

Svoj ću posao i dalje raditi profesionalno i bez predrasuda

Za rujan, kada će se početi primjenjivati Zakon o životnom partnerstvu, pripremaju se i matičari. Iako za sada, kako doznajemo u Matičnom uredu Osijek, nisu imali ni jedan upit vezan uz sklapanje životnog partnerstva kod istospolnih parova, Danijela Babić, viša matičarka, očekuje da će s vremenom biti zainteresiranih.

- Rad matičara temelji se na zakonskim propisima, a organizacija rada u Uredu državne uprave naše županije usmjerena je prema učinkovitosti i efikasnosti, u čemu je bitno da ni jedna stranka, bez obzira na rasu, vjeru i nacionalnost, ne bude stavljena u nepovoljniji ili neravnopravniji položaj u odnosu na nekog drugog. Dužnost matičara je primjena stručnih i dosljednih zakonskih propisa pa ću u obavljanju svog posla, kao i do sada, postupati profesionalno i bez predrasuda - rekla je Babić.

Ova je viša matičarka do sada sklopila oko 3000 brakova, što je, kaže, čini sretnom jer je dio radosti, nade i optimizma dvoje ljudi koji ulaze u zajednički život.