Novosti
ČLANICA DPA OSIJEK, O ANGAŽMANU OSJEČKIH RONILACA:

Žilić: Pas iz kante samo je jedna od
životinja spašenih iz poplavljenih sela
Objavljeno 26. svibnja, 2014.
Išli smo kuću po kuću i vadili svaku životinju koja je cviljela, lajala i zavijala

Punih tjedan dana bez prestanka, ali i u nedjelju, kad je pristup u Račinovce i u Gunju bio otežan zbog potencijalne zaraze, Osječanka Renata Žilić, članica Društva za podvodne aktivnosti Osijek, zajedno s 20-ak kolega, sudjelovala je u spašavanju životinja iz poplavljenih sela.

Ni sama ne zna koliko ih je uspjela izvući, a fotografija na kojoj je prikazano kako u kanti za smeće izvlači psa dirnula je ljude iz cijele regije.

- Izvlačili smo ih s tavana, iz srušenih kuća, skidali s krovova. Nailazili smo ih uginule zavezane lancima ili u boksovima, dehidrirane zečeve, telad, prasce, zmije, papige, uginule kokoši u vodi, uginule pse u vlastitim fekalijama, ma svega je tamo bilo. Neki su psi bili agresivni i grizli su nas, neki su se uplašili. Voda nam je prvih dana bila do nosa i bilo je uistinu teško. Legendarni pas završio je u kanti za smeće tako da smo ga vidjeli na čardaku i uspeli se ljestvama gdje se moglo stati na svaku treću prečku. Kad smo izišli iz bujice, legao je u baru i nismo ga doslovce mogli pomaknuti, a onda smo izbacili smeće iz kante i u njoj ga izvukli na sigurno - rekla nam je Renata, još uvijek pod dojmom hrabroga pothvata, kaže, ne samo svog nego i brojnih drugih ronilaca, ali i vojske bez koje, tvrdi, izvlačenje ne bi uspjelo.

O zarazi se, kaže, nije stiglo razmišljati. Prvih su dana nosili neoprenska odijela koja su, zahvalno kaže, dobivali iz donacija iz Dalmacije. Ponosno kaže da su do jučer uspjeli izvući gotovo sve životinje, a nekolicini koje su u nedjelju, obilazeći automobilom Gunju i Račinovce, ondje zatekli bacali su hranu jer u vodu više nisu smjeli ući. Policija je, priča, pročešljala teren, a velik je posao odradio i veterinar Tomislav Deže, koji je slomljene i pothlađene životinje odmah pregledavao. Renati i njezinim hrabrim kolegama sad je, naglašava, srce na mjestu.

- Ljudi su nam davali adrese, no nismo poznavali kuću pa smo doslovce išli kuću po kuću i vadili svaku životinju koja je cviljela, lajala i zavijala. Žao mi je ako neku životinju nismo uspjeli izvući, ali radili smo nadljudskim naporima - poručila je Renata.

Marija MIHELIĆ
NE TREBA ŠIRITI PANIKU

Gotovo svaka kuća imala je nekoliko životinja, svjedoči Renata Žilić, koja smatra da će najveći problem biti mjesto kamo će ih njihovi vlasnici koji ih danima traže - vratiti.

- Ondje je bilo petnaestak udruga i odradili su velik posao. Moje je mišljenje da te životinje nisu zaražene, uostalom, veterinar Deže ih je pregledao. No, smatram da treba obaviti dezinfekciju te da ne treba širiti paniku - poručila je Renata.