Novosti
OBLJETNICI TRAGEDIJE KOD SLAVONSKOG BRODA

Položeni vijenci za sibinjske žrtve
Objavljeno 19. veljače, 2014.

SIBINJ - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu gdje su 19. veljače, prije 79 godina Karađorđevićevi žandari ubili osam golorukih seljaka iz odvoračkih sela i Gornjih Andrijevaca, jučer je u Sibinju obilježena obljetnica stradanja. Općina Sibinj odabrala je isti datum kao svoj Dan, kojem su jučer nazočili i visoki gosti, predsjednik RH Ivo Josipović, izaslanik Sabora Damir Rimac, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i predstavnici lokalnih vlasti.

- Ovo je prilika da se sjetimo svih koji su radi ljubavi prema domovini i ljudima dali svoj život za slobodu - kazao je predsjednik Josipović koji je prvi put posjetio Sibinj i kojemu je, kako je kazao, ovo bila prilika za upoznavanje s radom mlade rukovodeće općinske garniture na čelu s Josipom Pavićem koja se, premda je naslijedila dosta problema, uspješno bori s nedaćama.

Rezultate odgovornog rada prepoznaje i u Općini Sibinj gdje su na raznim razinama različite političke opcije na vlasti a vrlo dobro surađuju, što pokazuje da se oko pozitivnih ciljeva može naći dogovor i jedinstvo, dodao je. Iako bi Općina bila još uspješnija da su se bivše vlasti odnosile odgovornije i da je gospodarska zona u funkciji, predsjednik naglašava kako je važan pogled u budućnost i rad na novim projektima.

- Pokazali ste da možete svojim radom i znajem ovaj kraj učiniti dobrim i prosperitetnim. Simbolika sibinjskih žrtava pokazuje nešto što je danas primjenjivo na svim područjima, s jedne strane da sloboda nije zauvijek dana i da se za nju uvijek trebamo boriti, kao i za prosperitet. Svatko pri tome ima svoj dio odgovornosti i poteškoće koje mora svladati - rekao je Josipović. Dodao je kako Hrvatska ima ohrabrujuće pokazatelje za izlazak iz krize i bolji život, pri čemu su poštenje i rad jedini kriteriji za uspjeh. A u općini Sibinj prepoznaju se ti elementi, pa ministar Jakovina najavljuje i nove projekte, sustav kanalizacije i 23 kilometra mreže pitke vode, zbog čega bi uskoro Sibinj i ostala sela mogli postati veliko gradilište.

Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća, jučer su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika “Sibinjskim žrtvama” a potom i braniteljima iz Domovinskog rata. Prije 79 godina godina živote su izgubili seljaci odvoračkih sela Petar Topalović, Ivo Janković, Mato Pejić, Ivo Katalinić, Đuro Štimac, Stipo Gunčević i Antun Ercegović - te Ante Perković iz Gornjih Andrijevaca. M.Radošević

Ubijeni su Petar Topalović, Ivo Janković, Mato Pejić, Ivo Katalinić, Đuro Štimac, Stipo Gunčević, Antun Ercegović i Ante Perković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike