Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Mutikaše naše
Datum objave: 15. travnja, 2017.

Hrvatska jednostavno ne može bez afera koje proizvodi svjetina koja je sebe prozvala političarima, a politika, ovakva kakva jest, naša, hrvatska, potom je razne igrače i sitne mešetare s novoznakovnim partijskim knjižicama promovirala sve do dobro plaćenih i uglednih mjesta državnih dužnosnika. A tamo gore, u oblacima, iznad naroda, u svojim kraljevskim odajama, gubi se dodir i korak s običnim čovjekom, pogube se mnogi u zlaćanim plaćama i drugim beneficijama. U svijetu novih frizura, skupih parfema i zlaćane odjeće, a sve na račun radničke klase i građana koji su stupovi društva, nadmoć i bahatost progresivno rastu i pojedini se pomno odabrani stranački partijaneri igraju nedodirljivih svetaca.

Nova božanstva šeću odajama Banskih dvora i Sabora, a bome i crvenim tepisima drugih važnih institucija vlasti, bogomdani, umišljeni, kao da više nikada neće onom običnom cestom do običnih ljudi. Zaboravljaju i na hod, na korak, jer iskaču iz raznih limuzina, tik pred vratima njihova hrama, važni i mrki, bez pogleda i osmijeha za običnog čovjeka koji im je sve to omogućio. A nekima od njih ni svi ti privilegiji kraljevstva nisu dovoljni, već se natječu tko će još dublje posegnuti u našu zajedničku hrvatsku državnu kasu i iz nje više zagrabiti. Naravno, dodatno, jer plaća je samo plaća i dolazi jedanput mjesečno. Zato je dobro posegnuti za nečim što dolazi češće, a za neke od tih tobožnjih političara, a zapravo vlastelina na mah, i vrlo često. Putovanja i dnevnice na primjer.

Prvi je “stradao” Tomislav Saucha, koji je nakon skidanja imuniteta saborskog zastupnika ekspresno završio u Remetincu jer ga Državno odvjetništvo tereti da je u aferi “devizne dnevnice” na štetu proračuna pribavio korist veću od 540 tisuća kuna i 1360 eura. Potpisivao je krivotvorene putne naloge u Milanovićevoj vladi. Potom je pušten, pa mu se drugi put skida imunitet zbog proširenja istrage. Ali, na vidjelo izlazi kako su krivotvoreni putni nalozi potpisivani i nakon što u vladi više nije bilo ni Sauche, a ni Milanovića - nakon što su u fotelju premijera sjeli najprije Orešković, a potom i Plenković. Tko je potpisivao te krivotvorine? O tome još ni traga ni glasa. A da su dnevnice zanimljive kao lijepi dodatni prihod upozorio je i zastupnik Mosta Miro Bulj, kada je otvoreno optužio za rastrošna putovanja šefa HAKOM-a Dražena Lučića, kojem je u Saboru rekao: “Trošili ste na putovanja po svijetu, na duhovne obnove, već ste rezervirali Bahame... Žalosno je što ste na čelu te institucije, ovo je sumrak demokracije i sramota.”

Onda je Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo guvernera HNB-a Borisa Vujčića, opet zbog putovanja, ali koje su mu platili drugi. Međutim, valja reći kako je guverner najvjerojatnije svjetski rekorder po broju putovanja u jednoj godini. Samo lani bio je u 63 grada - čak pet puta u Washingtonu, osam puta u Frankfurtu... i potrošio pola milijuna. Kada je uopće bio na poslu, kada je radio? I što su donijela ta silna putovanja? Koje je dobro donio hrvatskoj državi i građanima? Inače od 2012. godine, kada je postao guverner, u prosjeku se u HNB-u troši milijun kuna na putovanja. I tako, putuje se i troši, legalno i ilegalno, prema već uhodanom mehanizmu u kojem nitko ništa ne pita i nikom ništa nije sumnjivo, pa ni to da se iz svih vlada godinama forsirao put u Švicarsku jer su tamo “najdeblje” dnevnice. Novac curi iz državne blagajne, a nikog nije briga jer su na tom planu sve partije istih boja - odgovornost, nemar, sila i bahatost nemaju stranački predznak. Valjda zato o toj temi svi naši partijaneri zapravo šute, bojeći se nalaza u vlastitim odajama. Ne postavljaju ni jasna pitanja o tome propušta li ilegalna pipa za zgrtanje novca samo u Banskim dvorima. Što je s drugim institucijama u širokoj lepezi vlasti, gdje posve sigurno ima bahatih srebroljubaca kojima vlast nije čast, već slast za omastit brkove, koji su i na taj kokošarski način u stanju zavući ruku u džep hrvatskom čovjeku i držati se desnicom za srce. Po onoj staroj narodnoj - lijeva ruka, desni džep.

Milivoj Pašiček - arhiva

22.7.2017.

Egzodus znanja

15.7.2017.

Put prema nestanku

8.7.2017.

Strah od koncesija

1.7.2017.

Strah od sijedih

24.6.2017.

Ovršeni trebaju novi zakon

17.6.2017.

Čvrsto na dnu

10.6.2017.

Klimatski (ne)sporazum

3.6.2017.

Naše muke s prostitucijom

27.5.2017.

U mreži mržnje

20.5.2017.

Ipak se smijemo