Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Prostački cirkus
Datum objave: 23. srpnja, 2016.

Balkan express još nije protutnjao kroz Hrvatsku, bar ne zauvijek. I ne kada je u pitanju suvremena hrvatska politika i u njoj javno izgovorena riječ. Sve se čini da će i ovi izbori proći u bolesnoj maniri uvreda i kojekakvih udaraca debelo ispod pojasa, ne zbog boljitka naroda, već u ljutom boju naših političkih bojovnika za udobne fotelje saborskih zastupnika. Predsjednica države još nije dala ni znak da izborna utrka počinje, a naši su se uvredama nadahnuti političari počeli šaketati riječima kao da su u nekoj balkanskoj krčmi umjesto u uljuđenoj političkoj areni kakvoj bismo trebali težiti, jer smo, tvrdimo, odavno sjedili za europskim kulturnim stolom.

I zapravo ispada da se obračunavaju oni manji, bar zasad, kojima je trusno tlo pod nogama i nisu sigurni hoće li uopće dograbiti koju fotelju. Sjećamo se, mostovac Ivan Kovačić, gradonačelnik Omiša, ušao je u antologiju hrvatske neumjesne politički birtijaške retorike kad je onomad, nezadovoljan što su HDZ-ovci u Omišu izabrali za svog novog šefa starog Ivana Škaričića, rekao: “Smatram da u HDZ-u ima mladih, poštenih, normalnih intelektualaca koji su spremni raditi sve ono o čemu smo pričali dosad. A opet kažem, ako je budućnost HDZ-a u starim isluženim kadrovima, onda mogu samo reći 'ko vas je..” Bilo je to u travnju kad se već naveliko rušio brak HDZ-a i Mosta. Mister “'ko vas ....” slijedi svoje tragove pa je ovih dana na račun partnera Narodne koalicije, posebno HSS-a, rekao: “U Narodnoj koaliciji okupljaju se svakojaki tipovi koji dolaze iz malih stranaka male vrijednosti, da ne kažem bez vrijednosti. S takvim malim političkim isprdcima koji žele štititi samo svoje sitne interese, a skrivaju se iza suknje velikih stranaka, Most ne želi surađivati.” Narodnu je koaliciju oprao i njegov šef Božo Petrov rekavši: “Ovim putem čestitam toj trgovačkoj koaliciji..., na listu su stavili ljude koji su do 28. godine krali aute.” Na Petrova i njegovu ekipu svašta je pak navaljao Stipe Gabrić Jambo, koji ga je čak prijavio i USKOK-u, ali je prijava odbijena. Gabrić Jambo kaže “da je Most sekta koju predvode psihijatar Petrov i komesar Nikola Grmoja, volonter koji radi za jednu kunu.” Tvrdi da je Petrov i na fakultet u Mostaru upao preko veze, te da je “jedan mali obični privjesak HDZ-a - bio jučer, danas i bit će sutra.” Stipe Petrina koji je Sabor nazvao “pogrebničkom kućom”, a za koalicije kaže da “kako god se zvale i dalje će ostati isto sranje, drugo pakovanje”, ima mišljenje i o novom vođi HDZ-a Andreju Plenkoviću i kaže: “On je tipičan proizvod svjetskih, sjajno odjevenih, dobro obrazovanih, ali ipak vucibatina.” A Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a AS, kojem se slučajno u vitrini u dnevnom boravku ukazao Ante Pavelić, reče da s Danielom Srbom ne razgovara, “ne zato što ima ružno prezime, nego zato što nema političku težinu.”

Sve to govori o prizemnom i prostačkom rječniku nekih naših političkih igrača koji pokušavaju loviti na najnižim granama populizma što nadmašuje i primitivizam. Uvrede u maniri uličara, koje se svode na osobnu razinu, i samu politiku i sve što ide uz nju svode na nisku i osobnu razinu. U nepristojnoj retorici balkanske krčme, u kojoj se uz niske strasti zabavlja narod, ne može biti mjesta za bilo kakve ozbiljne razgovore o tome što, kako i kada da bi se Hrvatska izbavila iz gliba. U atmosferi uličnog linča, najružnijim riječima o političkim suparnicima, ne može se razgovarati kako na primjer namaknuti 20 milijardi kuna duga koje Hrvatska mora vratiti u 2017. godini. U gadostima kojima se časte neki politički perverznjaci ispada glupo i spomenuti pojam strukturalnih reformi. Zvuči previše pametno, njima nedokučivo, ali na žalost niti im je važno. Zanima ih samo fotelja i plijen koji ona donosi. Ne znaju oni ništa o onoj “Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje” sjajnog govornika i političara Vlade Gotovca, koji je u hrvatskoj politici ostavio neizbrisiv trag dobrote i pameti. I ne žele znati.