Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Vedriji dani na Prisavlju
Datum objave: 21. travnja, 2017.

Usudio bih se reći da je HRT-ov program sukladan trenutačnoj vremenskoj prognozi – proljeće je i generalno jest lijepo vrijeme, ali tu i tamo dogodi se tmuran, kišni dan. U 2016. godini toliko je love utrošeno na “The Voice”, prijenose utakmica Europskog prvenstva u Francuskoj i slične skupocjene stvari, da se praktički još uvijek oporavljaju od toga, što se i vidi kad izlistaš raspored njihovog Prvog i Drugog programa i zavrti ti se u glavi od količine oznaka (R), odnosno repriza. Ovo s trošenjem nije nikakav prigovor, uvreda, a ponajmanje tajna – i sami su rekli da su zbog toga morali stegnuti remen i da, između ostaloga, neće moći raditi treću sezonu spomenutog glazbeno-natjecateljskog showa, a što su prenijeli neki mediji. Međutim, čini mi se da su nakon gotovo godinu dana stvari na Prisavlju krenule nabolje. Ili se bar tome nadam.

Evidentno je da se reprize polako, ali sigurno zamjenjuju premijerama. Bilo bi lijepo da se taj trend nastavi te da uskoro sve bude onako kako smo od njih naviknuli. Gledajući objektivno, nevezano uz moj osobni ukus, nakon kratke pauze vratili su telenovelu u 12.30, a novu sezonu serije “Mjesto koje zovem dom” počeli su prikazivati u udarnom terminu. Realno, zašto bi nam smetala ta sapunica kad ju je tada, u podne, tako lako zaobići. A i kad vidiš da se i u tom terminu usude pustiti reprize, dođe ti drago kad opet ugledaš nešto novo. Otkupili su super novu miniseriju “Doktorica Foster”, samo što su joj namijenili prilično nezavidan termin, utorkom oko 22.30. Možda ljetna repriza bude u neko bolje vrijeme... Nadalje, tu su i nove sezone dramskih serija “Sinovi anarhije”, “Bates Motel”, “Detektiv Murdoch”, “Vera”, nove epizode humorističkih serija “Ludnica u Clevelandu” i “Uvijek je sunčano u Philadelphiji”, nova simpatična serija za nedjeljno popodne “Sve zbog jednog dječaka” (nastala prema istoimenoj komediji s Hughom Grantom, odnosno romanu Nicka Hornbyja)...

I vjerojatno još nešto što sam previdio. Ponavljam, još uvijek nije sve ni blizu savršenstva, ali vidim da u nadolazećim tjednima dolaze još neke nove stvari (među kojima je francuska kriminalistička serija “Svjedoci” – ako budu doslovce preveli naslov), pa se nadam da će se do jeseni uspjeti oporaviti i donijeti nam još mnogo popularnih TV premijera.

Jest da su se u posljednje vrijeme više orijentirali na starije generacije, što nije tako čudno, imajući na umu da mlađi ionako sve nabave putem piratluka, ali ipak s pravom od njih očekujem samo najbolje. A pod tim mislim na “Preostale” (čija je posljednja sezona upravo krenula na HBO-u i do jeseni bi taman HRT-ovci mogli krenuti ispočetka), zatim “Westworld”, “Taboo”, “Stranger Things”, “The Crown” (do jeseni će proći dovoljno vremena od završetka prve sezone svih serija), a za malo širu publiku i obiteljska dramedija “To smo mi”, te norveška tinejdžerska serija “Skam” (Sram), koja je jesenas zapalila društvene mreže i malo podsjeća na drage britanske “Skinse”. Popis je doista predugačak i na njemu bi se svakako moglo naći još puuuno toga. U dvije-tri godine taman su riješili dosta zaostataka i sad im se opet toliko toga nakupilo. Očekujem da će ponovno otkupljivati i križati stavke s popisa prioriteta za kupnju.