Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Besmisleno popunjavanje rupa
Datum objave: 17. ožujka, 2017.

Komercijalne televizije, čini mi se, baš uživaju silovati gledatelje u zdrav mozak. Kao da nije dovoljno to što nam vrijeđaju inteligenciju reprizirajući neke sadržaje bezbroj puta, sad su to počeli činiti i s pilot-epizodama domaćih serija.

(Za čitatelje rođene prije 1968. godine koji ne znaju što znači pojam “pilot-epizoda” – to je zapravo prva epizoda serije koja se probno emitira kako bi se vidjelo kako će proći kod publike).

U normalnom svijetu, ako pilot izazove pozitivne reakcije, snimit će se prva sezona serije, a ako reakcije budu negativne, nakon emitiranja nekako će morati prežaliti uloženi novac i zauvijek zaboraviti da su epizodu ikad snimili. #pišipropalo.

Nova TV je tijekom posljednjih osam godina testirala nekoliko potencijalnih serija, i to bi bilo sasvim u redu da svaku pojedinačnu pilot-epizodu nisu reprizirali bar pet puta. Recentni primjeri sežu u ne tako davnu prošlost – 19. i 26. veljače (nedjelja) u popodnevnim su satima, nakon Vijesti, tko zna koji put prikazali pilot-epizode domaćih serija “Lov u mutnom”, “Vrata do vrata” i “Ah, taj Ivo”, unatoč tome što su se gledatelji još prije nekoliko godina gotovo jednoglasno složili da NE ŽELE vidjeti dodatne epizode. Prema nekoj logici, to bi trebalo značiti da NE ŽELE jednom godišnje gledati ni te pilot-epizode. Ali bože moj, što je danas logično?!

Očito više ne biraju čime će popuniti rupe u programu pa se okreću najjeftinijem, odnosno besplatnom rješenju ubacivši potpuno besmislene fillere kao što su ovi.

(Za čitatelje rođene prije 1959. godine pojam “filler” znači “popunjavanje”, ali već sam se izrazio na hrvatskom jeziku na početku prošle rečenice, tako da ništa niste propustili.)

Uz dužno poštovanje, vi ujedno i zaboravite da ste već pet puta pogledali jednu te istu pilot-epizodu, pa vam je svejedno.

Jedini uspješan pilot-projekt koji pamtim je uvjetno rečeno humoristična serija “Samo ti pričaj”, čije su prve tri epizode prikazane u udarnom terminu Nove TV posljednja tri dana svibnja 2015. godine. Trebalo je proći nešto manje od godinu dana, ali gledatelji doista jesu doživjeli nastavak serije – počevši od ožujka prošle godine emitirano je ukupno 40 epizoda, koje su jednom i reprizirane. Kamo sreće da je ova serija ostala samo na pilotu (volio bih da je isti slučaj i s kriminalno lošom serijom “Zauvijek susjedi”), ali one su nekim čudom dobro prošle kod većeg dijela gledateljstva i sad svi zbog toga ispaštaju. Srećom, nismo osuđeni na njih, pa smo se nekako pomirili s tim. No, nikako ne vjerujem da s vremena na vrijeme program moraju popuniti trima istim epizodama – izgledalo bi manje čudno da u takvim slučajevima puste nasumično odabranu epizodu “Lud, zbunjen, normalan” ili “Nad lipom 35”.

Na ovu temu zapravo me potaknulo RTL-ovo repriziranje pilot-epizode serije “Markov trg”, jer bila je to kap koja je prelila čašu. Nisam često gledao TV, ali svaki put kad je bilo prebačeno na RTL-u pompozno su najavljivali taj pilot za prošlu subotu u 20 sati kao da se nije emitirao prije tri godine. Za razliku od tri pilota Nove TV, “Markov trg” ima još nekoliko snimljenih epizoda, ali nikad nisu prikazane. #besmislica.