Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Pošteno i prema zakonu
Datum objave: 24. veljače, 2017.

Sjećate li se onih davnih vremena bez brzog interneta kad ste pobožno pratili neku seriju na televiziji, ali se emitirala u vrijeme kad niste kod kuće pa ste gurali kasetu u videorekorder i snimali? Znalo se dogoditi da nestane struje pa ste tako ostali bez snimke, a onda čupali kosu s glave. Ako bi se nešto i snimilo, slika je bila loša (iako tada nismo znali za bolje) ili je serija prekidana s toliko reklama da se kaseta izlizala od premotavanja, zbog čega su se čelnicima televizija skidali svi sveci s neba. Zatim smo dobili DVB-t i videorekorderi otišli su u prošlost, a zbog bolje kvalitete slike nabavili su se LCD odnosno LED televizori.

Brzi internet danas imamo svi, dial-up svi se trudimo zaboraviti, a kabele smo već odavno bacili u smeće. Većina je zaboravila i kako je to gledati filmove, odnosno redovito pratiti serije na domaćim televizijama s nacionalnom koncesijom – prešlo nam je u naviku omiljene naslove besplatno skidati s piratskih stranica. Već godinama najveće hitove (uglavnom one serijske) možemo gledati na kabelskim programima kao što su HBO, FOX i AXN, uz dodatnu naknadu svojim teleoperaterima ili bez nje. Prije gotovo pune tri godine stigao nam je Pickbox – i ta je internetska televizija razlog zašto sam počeo ovo pisati, jer dokazuje da se isplati izdvojiti nešto novca kako bismo legalno nešto pogledali. Na kraju, ni iz trgovine ne možemo izići a da nismo platili stvari koje smo stavili u košaru, pa tako i tvorci filmova, serija i glazbe zaslužuju naknadu za svoj rad. A to što zarade i previše zahvaljujući “budalama” koje su spremne platiti ono što je dostupno besplatno NIJE valjan argument za to što vi ne plaćate!

Pickboxovci su otpočetka bili više fokusirani na serije nego na filmove, što njihovi pretplatnici i dandanas teško mogu prihvatiti. Na početku je ponuda serija bila čisti prosjek – brojčano ih je možda bilo mnogo, ali nisu se baš mogli pohvaliti kvalitetom ponude. Istini za volju, ni većina trenutačne ponude nije po mom ukusu, no moj je ukus teško zadovoljiti pa ću to ostaviti po strani i pokušati objektivno sagledati stanje stvari. Mislim da su serijama koje nude posljednjih nekoliko mjeseci dosegnuli svoj vrhunac. Odnosno, ne toliko samim naslovima koliko time što imaju sve više serija čije epizode stižu samo nekoliko sati nakon što su premijerno prikazane u Americi ili Velikoj Britaniji, a, što je jako važno, dostupne su u visokoj razlučivosti. Osim što su prvi donijeli premijerne serije ili sezone serija kao što su “Kuća od karata”, “Doktori za seks”, “Crna lista”, “Skandal”, “Siročad”, a u posljednje vrijeme “Mr. Robot”, “Noćni menadžer”, “Manhattan”, iz tjedna u tjedan uvrštavaju u svoju ponudu još vruće epizode serija “Crna jedra”, “Milijarde”, “Nashville”, “Škorpion” i “Bull”, 24 sata nakon svjetske premijere, što znači da svake večeri u tjednu imaju bar jednu premijernu epizodu. Donedavno su prema istom principu prikazivali nove sezone serija “Preljub” i “Kraljevska obitelj” te novu seriju “Korporacija”, a ovih je dana stigla i prva od ukupno pet epizoda britanske dramske miniserije “SS-GB”. Iako trenutačno pratim samo jednu od takvih serija, moram biti fer i ovim putem pohvaliti Pickbox.