Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Novine: Moć, ambicija i izdaja
Datum objave: 21. listopada, 2016.

Odlično sročenom rečenicom koju možete vidjeti iznad ovog teksta počinje radnja dugoočekivane nove dramske serije HRT-a i Drugog plana “Novine”, čija je prva epizoda prikazana prošle nedjelje na Prvom programu. No, prije toga, u seriju nas uvodi mračna, tmurna panorama Rijeke, u kojoj je smještena radnja, kad teška prometna nesreća, u kojoj strada troje mladih ljudi, pokreće lavinu. Krivac je član obitelji građevinskog tajkuna Marija Karduma (Aleksandar Cvjetković), koji iskorištava svoj utjecaj da zataška zločin koji je završio kukavičkim bijegom s mjesta nesreće i uništavanjem svih dokaza. U međuvremenu, mladi novinar u usponu počinje istraživati prometnu nesreću koja je obavijena velom misterije, pa se Kardum naglo odlučiti preuzeti vlasništvo nad Novinama, neovisno o iznosu koji će Uprava od njega tražiti. Zbog te situacije napeto je i u samoj redakciji riječkih dnevnih novina, u kojoj se četvero ambicioznih urednika željnih moći utrkuje za poziciju glavnog urednika. Dakako, uskoro će biti odabran samo jedan od njih, a veterani Nikola (Trpimir Jurkić), Alenka (Olga Pakalović), Martin (Zijad Gračić) i Dijana (Branka Katić) u prvoj epizodi dokazuju nam zašto su upravo oni najbolji izbor.

Iako nas, po običaju, pokušavaju uvjeriti da je svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima slučajna, svi mi koji smo manje ili više upućeni u poslovanje dnevnih novina u Hrvatskoj, uviđamo itekakve sličnosti sa stvarnom situacijom u riječkom dnevnom listu kojeg nećemo imenovati, samo reći da dijeli prva četiri slova s nazivom ovih fikcionalnih novina. Inače, radnja serije se, bar u prvoj epizodi, odvija prilično sporo, pomalo je predvidiva, a likova koji se prošetavaju je previše te je problem pohvatati tko je tko i tko tu koga, pritom se ne trudeći ijednoga od njih produbiti i detaljnije razraditi. Bez obzira na to, serija vizualno izgleda jako dobro - spomenuti tmurni kadrovi već u prvim minutama neodoljivo podsjećaju na skandinavske serije koje smo imali prilike gledati na HRT-u, što je uvijek dobra stvar. Jasno je da i produkcijski pucaju visoko, a to im i uspijeva - oduševila me već i sama scena prometne nesreće, jer svi oni pokušaji koje smo do sada viđali u jeftinim domaćim serijama na komercijalnim televizijama smiješni su i uvredljivi. Uostalom, odmah se primjećuje redateljski pečat sjajnog Dalibora Matanića.

Glumci su svi redom odlični ili bar vrlo dobri, a većina ih nije potrošena u spomenutim sapunicama. Doduše, Cvjetković je glumio u čak četiri RTL-ove serije u posljednje tri godine, ali zahvaljujući njegovoj sposobnosti potpune transformacije za svaku novu ulogu, kao gledatelj nećete imati osjećaj da ponovno gledate jedan te isti lik. Promatrajući je na globalnoj razini, “Novine” možda nisu tako dobra dramska serija kao što su danska “Borgen - sjedište moći”, britanska “U žarištu”, ili američka “Uredništvo”, niti se može mjeriti s impresivnom domaćom produkcijom “Počivali u miru”, ali stigla je kao osvježenje u pravi trenutak i zbog novinarske tematike svakako ću pogledati svih 12 epizoda. Vjerujem da ima dovoljno prostora za poboljšanje radnje i razvoja likova s kojima bi se gledatelji trebali moći poistovjetiti, a tu je uvijek i mogućnost bolje druge sezone. U svakom slučaju, ljestvica je još odavno postavljena vrlo visoko - radije ću podnijeti hiperprodukciju ovakvih serija, nego telenovela koje se neuspješno pretvaraju da su ozbiljne drame.