Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Milosti puna
Datum objave: 23. prosinca, 2023.
Anđeo Gabrijel dolazi Mariji i pozdravlja je riječima: “Zdravo, milosti puna!” Doslovan bi prijevod bio “Raduj se, milosti puna!” Kršćanski se teolozi slažu da je Marija, Isusova majka, jedinstvena i posebna. Ona je bila bez ikakva grijeha, već od samog začeća u utrobi svoje majke. Ona je službenica Gospodnja, ona je uzor svim vjernicima. Zato se ona u Crkvi časti kao Bogorodica, kao Gospa, a istočna je liturgija sva prožeta molitvama presvetoj Bogorodici. Naravno, reći će se, samo je ona milosti (Božje) puna. Stvarno? Samo ona? Zar ćemo reći da Bog, po tko zna kojem ključu, nekome daje malo, a nekome puno svoje milosti ili naklonosti. Ne. Veli Ivan Apostol: “Bog Duha ne daje na mjeru.”

Naravno. Bog je beskrajan, Bog je svemoguć, Bog je sama ljubav i on kao Bog jednostavno ne može davati nejednako, baš kao što sunce jednako sja svima. Božji su darovi raznoliki, međutim, to nipošto ne znači da Bog više voli ovoga ili onoga. Svatko je od nas osposobljen da bude poseban, da bude velik u ljudskosti, u dobroti, u vjernosti. Svatko od nas – rekli bi kršćanski teolozi – ima milost dostatnu da bude čestit, da bude ispunjen svakim plemenitim darom. Darovi su Božji raznoliki, ali je Božja ljubav jednaka za svakoga. Pa onda svatko od nas može – samo ako hoće – biti velik, jedinstven i “pun milosti”, odnosno Božje snage da čini ono što je dobro i čestito, a poglavito da voli druge ljude kao samoga sebe.

Marija je svoje duhovne i duševne darove sjajno iskoristila. Svatko od nas to može. Primjer su nam toliki dragi ljudi. Ne moramo nužno pogleda upirati u tolike velikane, kao, na primjer, u Majku Tereziju. Toliki obični ljudi – već u našoj obitelji, u našem susjedstvu – pokazivali su i pokazuju u velikoj mjeri ljudskost, plemenitost, dobrotu, sućut, ljubav, onu nesebičnu, srdačnu i nježnu ljubav. Marija je bila puna milosti. I mi ovih blagih božićnih dana možemo biti ispunjeni blagošću i dobrotom. Marija je donijela svijetu Isusa. Svatko od nas svijetu u kojem živi može ovih dana donijeti toplinu, ljubav, nježnost, blizinu, ljudskost i Božji mir. Naravno da to možemo. Jer ljubav nas Božja nosi. Sretan vam Božić!
Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga