Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Po imenu te pozvah
Datum objave: 21. listopada, 2023.
Osobno se nelagodno osjećam kada od mene traže OIB, odnosno osobni identifikacijski broj. Broj? Osjećaj je kao da sam u koncentracijskom logoru. Ne ime, ne osobnost, ne izgled, ne neko posebno svojstvo, nego broj. Kao određeno sjedalo u kazalištu, kao redni broj cilindra u motoru. Tako me prepoznaju u banci, u općini, u poreznoj upravi, u cijeloj Republici Hrvatskoj, ali i u Austriji ako me na cesti kamera snimi da prebrzo vozim... Država vjerojatno tako treba činiti zbog poreza i inih poslova, ali, velim, nije baš ugodan osjećaj.

A ima i gore. Evo. Strašne su vijesti s ratišta. Kažu, poginulo je deset vojnika. Ne. Poginuo je Ivan, Andrija, Zdenko, Zlatko i tako dalje. I u Crkvi rado govorimo o Božjem narodu, o vjernicima, o hodočasnicima i tako dalje. Međutim, mi nismo masa, mi nismo birači, putnici u autobusu, sudionici neke manifestacije. Svatko od nas je pojedinac u određenoj zajednici s drugima. I svaki od nas ima svoju osobnost, svaki je poseban, jedinstven, sa svojom poviješću i s ljudima s kojima je živio i s kojima živi i koji ga na neki način uvjetuju. Svaki je čovjek jedinstven, poseban, neponovljiv, svaki je čovjek bogat kao svemir. Upravo tako nam govori Biblija. U Knjizi proroka Izaije Bog govori kralju Kiru: “Po imenu ja te pozvah, imenovah te, premda me znao nisi...” Tako Bog. Kršćani, naime, vjeruju da je Bog, između ostaloga, tako savršen da svakoga od nas poznaje po imenu, da je svakoga od nas znao i poznavao još prije postanka svijeta, da na svakog od nas gleda kao da je sâm na svijetu. Štoviše, Bog voli svakoga čovjeka, do svakoga mu je čovjeka stalo, iako mi to uvijek ne možemo razaznati ni prihvatiti. Za Boga nema mase ljudi. Za svakog čovjeka, pa onda i za sve ljude, Sin je Božji postao čovjekom, umro i uskrsnuo. Isus to jasno pokazuje. Tako on poziva pojedinačno svakoga od svojih apostola. Toliko se puta obraća pojedincima iz svog naroda i svakom posebno govori što mu je činiti.

Tako u Knjizi proroka Izaije Bog govori: “Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj!”, a Isus, koji sebe uspoređuje s pravim pastirom, veli: “On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi.” Hvala Bogu za osobnost, za posebnost, za ime koje nosimo i po kojem nas Bog poznaje i priznaje sada i u vječnosti. Takva nam vjera daje mir i osmijeh a usnama.
Zvonko Pažin - arhiva

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga

10.2.2024.

Ne budite na sablazan

3.2.2024.

Život moj samo je lahor

27.1.2024.

Što ti imaš s nama?

20.1.2024.

Ostaviše mreže

13.1.2024.

Bludnost

5.1.2024.

Ljubav

30.12.2023.

Velika nagrada