Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Sve mogu
Datum objave: 14. listopada, 2023.

Pavao je bio iz dobrostojeće obitelji, intelektualac i rimski građanin, što je u društvenom smislu puno značilo. Međutim, kad je postao apostol, dakle putujući propovjednik, nije mu bilo lako. Živio je od rada svojih ruku (pravio je šatore), ali to nije dostajalo za stalna putovanja. Zato je često oskudijevao: slaba hrana, loša odjeća, nevolje na dugim putovanjima, umor, a uza sve to bio je proganjan. Međutim, nije se žalio. Piše svojim Filipljanima: “Znam i oskudijevati, znam i obilovati. Na sve sam i na svašta navikao: i sit biti i gladovati, i obilovati i oskudijevati. Sve mogu u Onome koji ne jača!”Upravo to. Sve može u Bogu koji mu daje snagu. Na primjer, je li problem propješačiti u jednome danu trideset kilometara? Ovisi. Čovjeku poodmakle dobi to je nemoguće, ali hrvatskom vojniku to je posve normalna stvar. Nije stvar u kilometrima, nego u snazi i kondiciji. Idemo dalje. Je li problem ustajati nekoliko puta noću da bismo nekoga poslužili? Za majku koja ima dojenče, baš i nije neki problem. Je li teško raditi ovo ili ono, učiti, studirati, probijati se u životu u novim i nepoznatim situacijama? Ovisi o tome koliko čovjek ima snage i motiva.

Na to mnogi vjernici zaboravljaju. Pa onda se u nevoljama i neprilikama obraćaju Bogu s molbom da im “skine križ s ramena”. Međutim, ne bismo trebali gledati na križ, nego na snagu. Zato je puno razboritije za vjernika da moli Boga za snagu i ustrajnost, koja ga god poteškoća pogodila. Evo, Pavlu doista nije bilo lako. Uz sve spomenute neprilike odvlačili su ga na sudove, doslovno šibali i kamenovali, potvarali ga za ovo i ono. I on bez gorčine, bez samosažaljenja kaže: “Sve mogu u Onome koji me jača.”

Ne može život biti bez izazova. Teško je vjerovati da netko nikad neće doživjeti nepravdu, da mu se nikad neće dogoditi ova ili ona nevolja, da neće doživjeti prave tragedije u vlastitoj obitelji, da neće osjetiti težinu križa koji nosi, baš kao što se veli u onoj šaljivoj dosjetci: “Komu je danas lako?” Zato je važno da nastojimo iznaći snage, motiva, ustrajnosti, strpljivosti i ljubavi. S vjerom u Boga i uz Božju pomoć – kao što je to bilo kod Pavla – sve je to moguće.
Zvonko Pažin - arhiva

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga

10.2.2024.

Ne budite na sablazan

3.2.2024.

Život moj samo je lahor

27.1.2024.

Što ti imaš s nama?

20.1.2024.

Ostaviše mreže

13.1.2024.

Bludnost

5.1.2024.

Ljubav

30.12.2023.

Velika nagrada