Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Plijen
Datum objave: 30. rujna, 2023.
U Poslanici Filipljanima čitamo prekrasan himan Kristu koji su kršćani u apostolsko vrijeme zacijelo pjevali u bogoslužju. Himan počinje riječima: “Isus Krist, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sâm sebe ‘oplijeni’ uzevši lik sluge.” Kršćani vjeruju da je Sin Božji, Bog odvijeka, jednak Ocu i Duhu Svetome, u određenom povijesnom trenutku postao čovjekom, a to je Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek. I onda, veli taj himan, Krist se nije “kao plijena držao” činjenice da je pravi Bog, nego je postao čovjek, i to Božji sluga i sluga svakoga čovjeka, jer je za sve ljude umro i uskrsnuo. Slika je vrlo plastična. Kada ne bismo trebali dirati psa? Kada se hrani. Hrana je njegov plijen i to se ne ispušta. A tek divlje životinje! Slično tome, u rimskoj vojsci, ako bi vojnik u borbi zadobio ratni plijen, nipošto ga nije htio ispusti iz ruku.

Takvi smo i mi. Ne dopuštamo da nam uzmu ono što je naše ili što mislimo da je naše. Pa onda svojatamo svoje radno mjesto, svoju političku funkciju, svoje zasluge, ratne i mirnodopske. Slično u obitelji, na poslu, u susjedstvu, među rodbinom ističemo svoje zasluge i svoj položaj. I borimo se tako kao afrička zvijer za svoj plijen.

A, evo, savršeni čovjek, štoviše, Bogočovjek Isus Krist, došao je služiti. Do te mjere da je svoj život dao za nas. Pogledajmo. Nije Isus zanijekao svoje božanstvo, nije ga se odrekao. Jednostavno, nije ga se “kao plijena držao”. Tako i mi. Ne trebam zanijekati svoje dobre osobine i darove koje imam. Ne trebam se odreći godišnje nagrade i iskrenog priznanja za ono što sam dobro učinio. Ali u isto vrijeme ne držim se toga pod svaku cijenu. Jer, evo, bio ja ravnatelj, voditelj odsjeka, župan ili ministar, sve je to prolazno i propadljivo. Jer veli pjesnik: “Slava ljudska voda je vrh pijeska.” Naprotiv, za mene je bitno da činim ono što mi je činiti i da to činim predano i s ljubavlju prema onima za koje radim. I to je nepropadljivo. Prisjetimo se: Isus veli da nam neće ostati nenaplaćenim ni čaša hladne vode koju smo nekome pružili. To je blago, ono pravo blago, neuništivo i nepropadljivo, ono za koje Isus veli da ga lopovi ne mogu ukrasiti, ni hrđa agristi.
Zvonko Pažin - arhiva

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga

10.2.2024.

Ne budite na sablazan

3.2.2024.

Život moj samo je lahor

27.1.2024.

Što ti imaš s nama?

20.1.2024.

Ostaviše mreže

13.1.2024.

Bludnost

5.1.2024.

Ljubav

30.12.2023.

Velika nagrada