Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Oni su u svijetu
Datum objave: 20. svibnja, 2023.

U staroj redovničkoj duhovnosti bilo je razmjerno prisutno pravilo "fuga mundi", to jest bijeg od svijeta. Po tome shvaćanju vanjski svijet - onaj redovni u kojem većina živi - pun je grešnih prigoda, tako da čovjek može lako podleći napasti i otpasti od Boga. Zato su samostani bili oaze duhovnosti, neometani od buke i zamamnosti svijeta. Međutim, Biblija ima drukčiji pristup. Kao prvo, sve je stvoreno od Boga. Na kraju svakoga pojedinog dana stvaranja stoji: "I vidje Bog da je dobro." Zlo se događa onda kada čovjek dobro stvoreni svijet upropaštava svojim zlim djelima.



Isus bez skanjivanja i bez straha ulazi u naš nesavršeni svijet. Kršćani vjeruju da se na Isusa odnose riječi Izaije proroka: "Duh Gospodnji na meni je, jer me Gospodin pomaza, posla me da radosnu vijest donesem ubogima, da iscijelim srca slomljena; da zarobljenima navijestim slobodu i oslobođenje sužnjevima." On i jest Krist, to jest onaj Pomazanik, koji nije došao zbog pravednih, nego zbog grešnih. Zato Isus, nakon svoga uskrsnuća, a prije odlaska na nebo, ostavlja svoju misiju apostolima, koji su u nj povjerovali, i za njih ovako moli: "Ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu, a ja idem k tebi. Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu."

Upravo je u tome ljepota kršćanske vjere. Krist ima potpuno povjerenje u nas. Svaki kršćanin može i treba utjelovljavati Kristovo poslanje, Kristovu riječ, i to primjerom vlastitog života. Krist na zemlji nema glasa, ali uzima glas kršćana da govore o Božjoj dobroti i o spasenju koje od Krista dolazi. Krist ovdje na zemlji uzima naše ruke da pomažu nevoljnima, naše riječi utjehe da tješe ražalošćene, naše dobrostivo srce da praštamo neprijateljima i za njih molimo. Nije naše da se zgražamo nad "pokvarenim svijetom", nego da pridonesemo i pridonosimo da svijet u kojem živimo bude ljepši, plemenitiji, duhovniji, da svijet u kojem živimo po nama očituje Boga koji je ljubav i koji je Čovjekoljubac. Prisjetimo se onog rado spominjanog primjera sada već svetog pape Ivana XXIII. Pred smrt je rekao svome tajniku: "Nismo skupljali kamenje koje su na nas bacali. A mi nismo bacili kamen ni na koga." Takvi ljudi oplemenjuju, očovječuju i čine božanskim ovaj svijet.
Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga