Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Primahu Duha svetoga
Datum objave: 13. svibnja, 2023.

U čemu je bila Mozartova genijalnost? U tome da je mnoštvo nota poredao baš onako kako je bilo savršeno. U čemu je bila Einsteinova genijalnost? Jednostavno u tome da je brojeve složio u savršenu formulu: E = mc². Tri slova i jedna brojka! Izgleda tako jednostavno, kao da bi to mogao svatko napisati! A to je zapravo jedna od najvažnijih matematičkih formula u povijesti. Ta dvojica i toliki drugi velikani imali su duha, imali su ono nešto, ono posebno, ono genijalno.



Što je čovjek bez duha? Živo biće kao i svako drugo živo biće na zemlji. Biblija nam govori da, osim sposobnosti, razuma, duha, osobnosti, čovjek ima i dušu, ono duboko duhovno, ono po čemu je moralan, ono po čemu se izdiže iznad ove zemlje, ono po čemu čezne za trajnim, za vječnim, za smislom života, ono po čemu je besmrtan, po čemu je Bogu sličan. Kaže Isus učenicima: "Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje."

Evo, Isus daje Duha Istine onima koji mu vjeruju. Duha Istine? Nije li se još Pilat s gorčinom upitao: "Što je istina?" Doista, što je istina? Ono što je govorio drug Tito ili Mao Ce Tung? Ono što kaže predsjednik neke velike države? Je li istina, potpuna i prava istina, ono što govore novinari i komentatori raznih medija? Ili takozvani influenceri? Ili su posve u pravu vlasnici društvenih mreža koji bez ikakvih skrupula određuju koje su vijesti istinite, a koje lažne? Kršćani vjeruju da nas Duh Isusa Krista upućuje u svu istinu, u onu istinu koju svijet bez Boga jednostavno ne može shvatiti ni prihvatiti. Isusov Duh nam govori da ne živi čovjek samo o kruhu, da valja poštovati roditelje, da čovjek s požudom ne smije ni pogledati tuđu ženu ili muža, da ne smije u svome srcu ni poželjeti zlo svome bližnjemu, da treba opraštati uvijek i svakome koji oproštenje traži, da treba moliti za svoje progonitelje, da treba biti pošten i čestit, vlastitom okruženju unatoč. Duh Isusa Krista govori nam da je istinska ljubav ona koja vlastiti život daje za drugoga… Doista, možemo se upitati, koji i kakav nas to duh vodi? Ako je to Duh Isusa Krista, imat ćemo mir i spokoj već ovdje na zemlji. Dobro je zastati i o tome razmisliti…
Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga