Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Put, istina i život
Datum objave: 6. svibnja, 2023.

Isus kaže apostolima da je on za njih - a i za nas! - Put, Istina i Život. Što bi to trebalo značiti? Isus veli da je on Put. Kakav je to bio njegov put? Bio je nama u svemu sličan osim u grijehu. Kao dijete bio je poslušan Josipu i Mariji. Pomagao je Josipu u njegovu poslu, a zacijelo je bio dobar susjed i prijatelj. Nije mu bilo lako, dok je propovijedao širom svoje domovine. Rekao je: "Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a sin čovječji nema gdje bi glavu naslonio." Dakle, normalan ljudski život u radosti i u žalosti, i to je, zapravo, put svakoga vjernika: živjeti čestito i pošteno u okolnostima u kojima se nalazi. Međutim, iznad svega njegov je put bio put podložnosti Bogu. Rekao je svome Ocu: "Ne moja, nego tvoja volja neka bude." To je stav podložnosti, ali i dubokog uvjerenja - Bog me ljubi i Bog nikad ne čini zlo, ma kako bio trnovit put kojim je išao - do smrti na križu. I tu dolazi vjera, vjera u Boga koji u svojoj ljubavi sve zna i sve vodi. Bez ovakve vjere teško bi bilo naći smisao našem životu, koji je i za nas koji put i težak i gorak.



Isus veli dalje da je on Istina. Za njega je istina da čovjek ne živi samo o kruhu, da se treba jedino Bogu klanjati i njemu jedinom služiti, da treba ljubiti vlastite neprijatelje i moliti za one koji nas progone. To je njegova istina. On je po njoj živio. I takvu istinu predaje i nama. To je jamstvo našega mira. Veli Pismo: "Koji tvoj Zakon ljube, velik mir uživaju, ni o što se oni ne spotiču."

Konačno, Isus je Život. Veli Pismo: "Dani su mi izbrojeni, dok još ne bijaše ni jednoga." Štoviše, Novi zavjet ide još dalje i kaže da nas je Bog izabrao za sebe još prije postanka svijeta. Isus hoće reći: ako njegov Put uzmemo za svoj, ako njegovu Istinu prihvatimo kao svoju, ispunit ćemo smislom svoj život već danas i zadobiti ga potpuno u vječnosti. Znam da zvuči jako pobožno, ali tko ili što drugo može dati stvarni smisao našem životu? Demokracija, koja to baš i nije? Ekologija kao nova religija? Umjetna inteligencija? Sjetimo se opet Augustina, koji kaže: "Za sebe si nas stvorio, o Bože, i nemirno je naše srce dok se ne smiri u tebi."
Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga