Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Nije li trebalo?
Datum objave: 22. travnja, 2023.

Na dan Isusova uskrsnuća dvojica Isusovih učenika zdvojni putuju iz Jeruzalema u selo Emaus. Isus im se pridružuje, ali tako da ga oni ne prepoznaju. I oni mu pripovijedaju svoju muku. Bili su Isusovi učenici, oduševljeni svime što je činio, uvjereni da je on onaj Mesija koji će njihov narod - u političkom smislu - osloboditi od rimske vlasti. A evo, dogodilo se da je bio razapet i umro. A tako su se bili nadali! K tomu, nisu povjerovali ženama koje su govorile da su vidjele uskrslog Isusa. A onda im Isus prigovara kako nisu razumjeli drevna proročanstva te zaključuje: “Nije li trebalo da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu?”. I nakon toga je učinio da ga prepoznaju dok su u svratištu lomili kruh. Veli Isus: “Nije li trebalo?”. Lako je biti general poslije bitke! Na Veliki petak, dok je Isus visio na križu, tko je mogao i pomisliti da je upravo to Božja namjera: da Isus po smrti dospije do uskrsnuća, da bi onda i sve smrtne ljude mogao pridružiti svome uskrsnuću?



Upravo tako. Kad pogledamo na neke strašne stvari koje su nam se dogodile prije više godina, koji puta i mi kažemo: “Nije li trebalo?”, odnosno, dobro da je tako bilo, jer se kasnije baš ta poteškoća prometnula u dobro. Kad se danas sjetimo nekih stvari koje su nas prije desetak godina strašno mučile, što danas mislimo o tome? No, s druge strane, neke su tragedije uvijek strašne, neke nas davne nesreće i danas bole. I onda za vjernike dolazi ono odlučujuće: Bog je učinio da Krist uskrsne, Bog čovjeku dobre volje otvara cijelu vječnost, Bog daje da upravo po nevoljama i nesrećama budemo dionici Kristove nebeske slave. U Bogu sve ima smisla. Tako je Bog, po nepravednoj i nezakonitoj Pilatovoj presudi, dopustio da Isus umre, da bi moga uskrsnuti…

Bez takve vjere ne bi bilo lako osmisliti naše životne nevolje i nepravde. Mi vjerujemo da ništa nije uzaludno. Stjepan je već nakon prve propovijedi ubijen. Blaženi Miroslav Bulešić u Istri je od komunističkih vlasti bio ubijen prvih godina svoga svećeništva. Za vjernike to nije uzaludno. Zato s pouzdanjem gledamo u Krista koji je pobjednik nad smrću. Upravo to kršćani na poseban način slave u ovom uskrsnom vremenu koje traje čak pedeset dana - od Uskrsa do Duhova.
Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga