Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Da nisam ja?
Datum objave: 1. travnja, 2023.

Na posljednjoj večeri Isus sav potresen kaže apostolima: "Zaista, kažem vam, jedan će me od vas izdati". Silno ražalošćeni oni stadoše jedan za drugim govoriti: "Da nisam ja, Gospodine?". Upravo taj trenutak prikazao je Leonardo da Vinci na svojoj čuvenoj slici "Posljednja večera". To je ono vječito pitanje: "Da nisam ja?". Znali su apostoli da su obični, mali ljudi, znali su da su toliko puta pogriješili, da nisu uvijek držali obećanja, da su činili ovo i ono, čime se baš čovjek i ne bi ponosio. I sada, kada su stavljeni pred mogućnost da bi neki od njih mogao izdati svoga Učitelja, u silnoj žalosti pitaju: "Da nisam ja?", Uplašili su se samih sebe. Živom se čovjeku može svašta dogoditi - i dobro i loše. Međutim, jedan od njih, Juda, koji se već dogovorio s Isusovim neprijateljima da će ga izdati, licemjerno pita: "Da nisam ja?".



Dobro je imati to pred očima. Nije pametno da se zgražavamo nad postupcima nekih ljudi govoreći: "Ja to nikad ne bih učinio!". Kao prvo, ne možemo znati motive, razloge i okolnosti nečega što je netko počinio, a kao drugo, i najvažnije, mogu li stvarno staviti za sebe ruku u vatru i reći: "Ja? Nikada!". Svjesno ili nesvjesno, ovako ili onako, nema grijeha koji ja ne bih mogao učiniti, nema ludosti koja mi se ne bi mogla dogoditi. Na primjer, ako se zgražavam nad korupcijom ovoga ili onoga, jesam li stvarno siguran da bih ja na njegovu mjestu posve drugačije postupio?

Sveti Filip Neri, svećenik koji je živio u Rimu u 16. stoljeću i brinuo se za mnoštvo siročadi, bio je duhovit čovjek. Pripovijeda se da se on znao ovako moliti: "Bože, čuvaj ti svoga Filipa. Mogao bi se on i poturčiti". Mogao bi. Naravno da bi mogao. I Petar se hvalio da neće Isusa zatajiti, pa se ipak strašno osramotio zatajivši svoga Učitelja čak tri puta. Važno je stoga da uvijek u sebi sačuvamo tu skromnost, tu poniznost, taj oprez da se uklanjamo svakom zlu, da se napastima odupremo već u korijenu, da nas zlo, poput korova, ne bi obuzelo i pamet nam oduzelo. Sjetimo se samo onih koji su se teško ogriješili u korupciji. Počeli su s vrlo malim iznosima. Uvijek tako krene. Da nisam ja? Sačuvaj me, Bože, od zla.
Zvonko Pažin - arhiva

27.4.2024.

Umiriti svoje srce

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje