Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Narod je žeđao
Datum objave: 11. ožujka, 2023.

Knjiga Izlaska pripovijeda kako je Bog po Mojsiju učinio silna čuda da bi izveo židovski narod ispod vlasti silnoga faraona i poveo ga u obećanu zemlju. Bili su to veliki znakovi, koje je samo Bog mogao učiniti. I onda, za vrijeme hoda kroz pustinju, čuje se mrmljanje i nezadovoljstvo. Tako čitamo u Knjizi Izlaska: "Narod je žeđao za vodom pa je mrmljao protiv Mojsija i govorio: ‘Zašto si nas iz Egipta izveo? Zar da žeđom pomoriš nas, našu djecu i našu stoku?‘" Evo, često ljudi upravo tako postupaju. Bili su robovi, a sada su slobodni. Bog koji ih je uz silna čudesa izbavio - sami to nikada ne bi mogli! - obećava im zemlju i dom. I sada, na prvoj prepreci na putovanju, oni mrmljaju. Vratili bi se u Egipat! Samo da utaže žeđ, spremni su ponovno postati robovi!



Nije se Bog "uvrijedio". Jednostavno je rekao Mojsiju neka stane pred jednu pećinu, neka udari štapom po stijeni i poteći će voda. Tako je i bilo. Na koncu pisac zgodno zaključuje: "Mjesto prozovu Masa i Meriba zbog toga što su se Izraelci prepirali i kušali Gospodina govoreći: ‘Je li Gospodin s nama ili nije?‘"

Evo, to smo mi ljudi. Tko bi nam udovoljio? Toliko smo puta nezadovoljni zbog ove ili one neprilike, ostavljajući po strani toliko dobrih stvari koje imamo i u kojima uživamo. Ljeti nam je strašno vruće, zimi užasno hladno, država nam je najgora na svijetu, zdravstvo katastrofalno, a školstvo ispod svake kritike. Susjedi su nepodnošljivi, roditelji škrti i neuviđavni, a Crkva i suviše koketira s političarima i tako dalje i tako dalje.

A ne uviđamo kako zapravo dobro živimo. Standard nam je, naravno, puno viši nego prije deset godina, živimo u miru, bez rata i progonstva, većini nas je zdravlje dobro "u skladu s godinama". A onda još nešto, puno važnije. Ako smo vjernici, znademo da smo pred Božjim očima i u Božjem srcu. Nismo bačeni u svemir niti ostavljeni da se sami snalazimo. Pa kad nas pogode i nevolje i nesreće, znademo da Bog sve okreće na dobro. Kršćanin zna: ako on trpi, onda se on povezuje s Kristom koji je trpio i koji je s vjerom u Boga izdržao, da bi bio proslavljen. Zato vjernik radosno zahvaljuje Bogu za sve tjelesne i duhovne darove, ali u isto vrijeme vedro s vjerom i nadom podnosi nevolje života. Pa onda mudar vjernik ovako moli: "Bože daj mi snage da u svome životu promijenim ono što trebam mijenjati. Daj mi strpljivosti da podnosim ono što ne mogu promijeniti. I daj mi mudrosti da to dvoje razlikujem."
Zvonko Pažin - arhiva

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga

10.2.2024.

Ne budite na sablazan