Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Napasnik
Datum objave: 25. veljače, 2023.

Zacijelo postoji određeni broj vjernika koji ozbiljno sumnjaju u postojanje đavla, pa onda baš i ne mogu razumjeti da bi đavao mogao nekoga napastovati, odnosno iskušavati. A, evo, u Matejevu evanđelju stoji da je Duh odveo Isusa u pustinju da ga đavao iskušava. Tri su bile kušnje, odnosno napasti. Nakon što je Isus puno dana postio, đavao mu kaže neka rekne da kamenje postane kruhom. Isus, znamo, odgovara: “Ne živi čovjek samo o kruhu, nego od svake riječi što izlazi iz Božjih usta.” Isus odbija i drugu kušnju, to jest da se spektakularno baci s hrama, gdje bi ga Bog čudesno spasio. Konačno, Isus odlučno odbija i treću kušnju, onu da se pokloni sotoni. Naravno, svakom od tih kušnja đavao je htio upropastiti Isusa i udaljiti ga od Boga.



Isusova odlučnost u odbijanju kušnji nama je primjer i poticaj. Zlu se treba oduprijeti odmah u početku. Jer zla pomisao rađa ružnom željom koja lako može prerasti u zao čin. Zlo je kao korov u vrtu: ako ga redovito ne suzbijamo, zagušit će povrće. Pomislimo, da se, prema biblijskom izvješću, Adam i Eva nisu bili upustili u razgovore i pregovore sa zmijom-napasnikom, vjerojatno ne bi pogriješili. Nešto poslije Biblija opisuje kako je Kajin bio zavidan svome bratu Abelu, da mu nije mogao ljubaznu riječ progovoriti. I onda Bog opominje Kajina: “Zašto si ljut? Zašto ti je lice namrgođeno? Jer ako pravo radiš, vedrinom odsijevaš. A ne radiš li pravo, grijeh ti je kao zvijer na pragu što na te vreba; još mu se možeš oduprijeti.” Nažalost, toj zloj namisli, toj zvijeri, Kajin se nije odupro i završilo je tragično: Kajin je ubio svoga brata Abela.

Na Isusovu primjeru Biblija nam poručuje da se čovjek može boriti protiv zla, protiv zlih misli i protiv zlih djela. To nam dokazuju toliki divni ljudi, među kojima su i toliki koji nas okružuju. Na nama je da uvijek izabiremo dobro i da se za njega zalažemo. Zato bi ove korizme bilo dobro da sagledamo koliko su čestite naše misli i želje te možemo li se stvarno ponositi svojim mislima, riječima i djelima. Korisno je korov zla u nama redovito suzbijati, pa da tako budemo na radost sebi i onima s kojima živimo. Isus je pokazao da je to itekako moguće.
Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga