Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Ukinuti zakon?
Datum objave: 11. veljače, 2023.
U pravu je jasno ovo pravilo: Onaj tko je zakon donio može ga i izmijeniti, ili pak dokinuti. Hrvatski sabor donese neki zakon, i onda ga nakon nekog vremena izmijeni, ili posvema dokine. Posve razumljivo. Međutim, skupština neke županije ne može dokinuti neke odredbe Ustava. I to je razumljivo. E, sada, ako vjernici drže da su Deset zapovijedi zapravo Božje zapovijedi, tko ih može izmijeniti ili dokinuti? To se ni Isus ne usuđuje. On kaže: “Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti”. Isus ne donosi nove zakone, nego daje istinsko i duboko značenje već postojećih Božjih zakona. Zato veli: “Čuli ste da je rečeno starima: ‘Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.’ A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu”.

Kršćani vjeruju da je svaki Božji zakon, zapravo naravni zakon, onaj zakon upisan u čovjekovu savjest, onaj zakon kojega je čovjek svjestan, a da nikada nije pohađao vjeronauk. A evo, događa se da - i među vjernicima - ima glasova da bi Crkva trebala promijeniti neke zakone. Naravno, za one propise o misi na latinskom ili hrvatskom jeziku nije nikakav problem. Nije to Božji nego crkveni zakon, i u Crkvi se može slobodno raspravljati o tome što je prikladnije. Međutim, što je, na primjer, s Božjim zakonom “Ne ubij!”. Koji to parlament može promijeniti, koja to papinska kongregacija može modificirati, a da ne izda svoje poslanje, a da ne prekrši naravni zakon duboko urezan u čovjekovoj savjesti?

Nitko, ni župnik, ni biskup, ni neki drugi vjerski poglavar ne može reći da ubojstvo nije grijeh, pa radilo se o nerođenom ili rođenom čovjeku, radilo se o starom ili mladom, radilo se o neprijatelju ili prijatelju. Prisjetimo se. Sabori i parlamenti donosili su različite zakone, što ne znači da su oni uvijek bili moralni i ljudski. Tako su u svoje vrijeme u Njemačkoj bili doneseni rasni zakoni, tako je stoljećima ropstvo bilo posve zakonito, tako se u nekim društvima još uvijek tolerira podjela ljudi na kaste… Unatoč tomu, ostaje da su neka načela temeljna, duboko ljudska, naravna. Budemo li u njih dirali, urušit ćemo se sami u sebe. Danas se svi zaklinjemo u to da trebamo štititi prirodu. Dobro bi bilo da bar jednako tako štitimo našu ljudsku prirodu, našu ljudsku narav, one zakone koji su duboko u našem srcu. Veli Isus: “Tko ima uši, eka čuje!”.
Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga