Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Blago siromasima
Datum objave: 28. siječnja, 2023.
Kažemo nekome: “Blago tebi!” i pri tome mislimo na uspjeh u školi, na studiju, na uspjeh u poslu, u obitelji. Doista, tko je to “blažen” i sretan da bi mu se moglo zavidjeti? Mlad, zgodan, pametan, uspješan? Međutim, evo, Isus nas u evanđelju iznenađuje. Veli: “Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko.” I nakon toga niže još sedam drugih - blago rečeno - neobičnih blaženstava: blago progonjenima, blago krotkima… Bilo je puno pobožnih duša koje su ovo ovako shvaćale: blago onima koji su siromašni, koji se sada muče i pate, u nebu će se odmoriti i u nebu će im biti dobro. U međuvremenu: “Trpi, duraj, pa ćeš u raj!”

Isus, međutim, govori o “siromasima duhom”. Naravno da ovdje ne misli na one s mentalnim bolestima. Siromah duhom jest onaj čovjek kojemu materijalni probitak nije najvažniji. Puno je takvih ljudi. Zar ne da će se roditelj puno toga odreći u korist vlastitoga djeteta? Zar ne da ima toliko idealista koji će žrtvovati i vrijeme i novac za neku plemenitu stvar? Siromah duhom ne živi samo za ovu zemlju. On je bogat u duhu.

Važno je ovo imati na pameti. Reklame nas uvjeravaju da moramo imati uvijek više, uvijek bolje, uvijek najnoviji model. Uvjeravaju nas reklame da je sreća u posjedovanju, u potrošnji, u sve većim i sve luđim zabavama. Međutim, na drugom mjestu Isus mirno kaže: “Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje.”

I, doista, ono što nas duboko usrećuje jest živ čovjek, jest dobrohotnost, jest praštanje, jest zajedništvo, jest ljubav. Zato Isus dalje govori: “Blago krotkima, blago mirotvorcima, blago progonjenima zbog pravednosti…” Možda bi bilo dobro da na trenutak zastanemo i upitamo se što nas to stvarno i trajno usrećuje, što je naše istinsko blago, što je naša najdublja čežnja. Možda je to ipak nešto iznad trenutnog uspjeha, iznad popularnosti na društvenim mrežama, iznad ugleda, moći i novca… Što god rekli oni koji Boga baš i ne osjećaju, duboko je istinita Augustinova misao: “Za sebe si nas stvorio, o Bože, i nemirno je naše srce dok se ne smiri u tebi.”
Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga