Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Otoci žude
Datum objave: 7. siječnja, 2023.

Toliko je bilo proroka i revolucionara koji su naviještali "svijetlu budućnost" svojim pristašama. Francuska se revolucija temeljila na krilatici "Sloboda - jednakost - bratstvo". A ispalo je da su nemilosrdno progonili i ubijali neistomišljenike, pa i one u svojim redovima. Isto je bilo s Oktobarskom revolucijom, koja je obećavala ravnopravnost. "Crvene brigade" u Italiji su u osamdesetim godinama prošloga stoljeća htjele srušiti nepravedni kapitalistički sustav i to su činile atentatima i ubojstvima.A evo, prorok Izaija u davnim vremenima naviješta istinskog i pravednog vođu čija se djela temelje na zdravom i čovjekoljubivom nauku. Bog po proroku govori o budućem vladaru - mesiji: "Vikati neće, neće bučiti, glas mu se neće čuti po trgovima. Trske napuknute prelomiti neće, stijenja što tek tinja neće ugasiti." Kršćani u tome proroštvu vide Isusa. On je bio sama Božja ljubav i čista blagost. Imao je sućuti za siromašne, bolesne i isključene, praštao je grešnicima, bio otvoren prema strancima, a, iznad svega, svoj je život položio za one koje voli. Nije se nasiljem borio protiv nepravde. Zato za nj veli prorok: "Otoci žude za naukom njegovim."

I stvarno. Isusov nauk govori o ljubavi prema svakom čovjeku, govori o praštanju, o djelima milosrđa. Govori da čovjek ne živi samo o kruhu, da nije samo od ove zemlje, govori da pripravlja trajne vječne stanove onima koji idu putem blagosti i milosrđa, putem ljubavi prema Bogu i čovjeku. Važno je slijediti taj nauk. Možda i nismo svjesni kako nas privlači i oblikuje neki drugi nauk, a to je potrošnja, to je zabava pod svaku cijenu, to je zavaravanje da će nas jedino moć, vlast i bogatstvo učiniti sretnima. Ne. U dubini duše ili bar pri kraju života vidimo da nije tako.

Nauk Isusa Krista drevno je pravilo života. Uza sve ljudske gluposti i izvrtanja, upravo u tome nauku i Kristovu evanđelju stvorena je europska kultura koja priznaje jednakopravnost, koja se diči humanošću, koja zna praštati i dati čovjeku drugu priliku, koja se brine za one rubne i one s posebnim potrebama. Sve je to odavno sadržano u evanđelju. Bilo bi dobro, bilo bi mudro taj evanđeoski nauk slijediti. Stvarno. "Otoci žude za naukom njegovim."
Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga