Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Neka te blagoslovi Gospodin
Datum objave: 31. prosinca, 2022.

Za Novu godinu prepuni smo različitih dobrih želja. Što bi čovjek najbolje mogao poželjeti sebi, svojoj obitelji, svima onima koji su mu dragi? Najviše zdravlja, rekli bismo. A evo koje dobre želje, odnosno blagoslov nalazimo u Knjizi brojeva: “Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese”. Tim blagoslovom i danas završava svako bogoslužje sinagoge, a u crkvi ga čujemo upravo na Novu godinu.”Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!” Biblija govori da je Bog sve stvorio ni iz čega i to svojom riječju. Zato je njegova riječ blagoslov, stvaranje je prvi blagoslov kojim je Bog blagoslovio sve što je stvorio na čelu s čovjekom. Božji je blagoslov izvor svega što postoji. U Bogu živimo, mičemo se i jesmo. Naprotiv, pokuša li čovjek naći vlastito ispunjenje i vlastito ostvarenje izvan Boga, naići će na prazninu. Jer, govori Biblija, izvan Boga sve je ništavilo i besmisao.

”Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude!” Bog se u Svetom pismu rado pokazuje u svjetlosti. Tako se Mojsiju ukazao u gorućem grmu, Isus se pred svojim učenicima preobrazio da mu je lice zasjalo kao sunce. Međutim, Bog od svoje svjetlosti daje i čovjeku. Mojsiju je nakon razgovora s Bogom lice tako zasjalo, da ga drugi nisu mogli gledati. Isus, koji je svjetlost, kaže: “Vi ste svjetlost svijeta”. On želi da naša svjetlost tako svijetli pred ljudima da oni - radi nas - slave Oca nebeskoga. Na to smo pozvani. Ne da dopustimo da nas obuzme zavist, gramzivost, mržnja, pohlepa, nadutost, oholost, uznositost. Bog nas je prosvijetlio Isusom Kristom da bismo mi bili svjetlost i nada ovome svijetu.

”Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!” Isus veli: “Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši”. Čovjek koji je u skladu s Božjom voljom zadobiva potpuni mir. Može biti i u nevoljama, može biti i u poteškoćama, može biti ismijavan ili proganjan, ali ipak, duboko u njemu je mir, mir koji dolazi od Boga. U takvom su miru živjeli svi Božji ljudi, od koji je prva Marija, Isusova majka, kako veli psalam: “Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu spasenje”.

Uza sve naše dobre i čestite želje za zdravlje, uspjeh u poslu i u školi, dobro je sjetiti se i ovih duhovnih darova, Božjega blagoslova, blagoslova koji se proteže do vječnosti. Sretna vam i blagoslovljena cijela ova godina!
Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga