Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Ti si radost umnožio
Datum objave: 24. prosinca, 2022.

Kako li nas samo život znade ushititi! Čovjek posije pšenicu, zasadi luk ili salatu i te mlade biljčice žive pod snijegom i onda, s prvim zrakama proljetnog sunca, zažive punom snagom. Slično i u ove zimske dane, kada noć traje i do šesnaest sati, a dan zahvaljujući maglama jedva i osam, u nama tinja posebna svjetlost i radost, pa i među onima koji baš i nisu bliski Crkvi. Takvu radost naviješta i prorok Izaija. Njegov je narod prognan i obeshrabren. Pa ipak, prorok budi nadu i radost govoreći o Bogu: "Ti si radost umnožio, uvećao veselje i oni se pred tobom raduju kao što se žetvi raduju žeteoci." Usred posvemašnje potlačenosti, jada i nevolje, Bog naviješta radost izbavljenja.



Upravo se to događalo one božićne noći u Betlehemu. U beznačajnoj rimskoj provinciji, na pašnjacima kraj Betlehema, rađa se Dijete. Maleno. Velikima ovoga svijeta skriveno. Rađa se ono maleno svjetlo, jedva primjetan žižak u tminama ljudskih beznađa, grijeha i ludosti. Samo su oči odabranih prepoznale to Svjetlo, samo je srce Božjih siromaha bilo otvoreno za taj neprocjenjiv dar. Bilo je to srce Marije i Josipa, bila su to srca pastira, onih jednostavnih bogotražitelja. Oni su vidjeli "svjetlo istinito koje rasvjetljuje svakog čovjeka", ono "mlado sunce s visine" koje pohađa čovjeka. Ta svjetlost je rasla i jačala, da bi u punom sjaju zasjala u uskrsnom jutru, da bi prosvijetlila svakog čovjeka koji mu se otvori, da bi svojom toplinom ugrijala sve one koji žude za pravim životom.

To je jednostavna, a ipak životno važna poruka Božića. Bog je tu. Rodio se među nama i rađa se u srcu svakog čovjeka koji mu se otvara. To je poruka nade, poruka radosti. Evo. Toliko smo puta ispunjeni tjeskobama, nesigurnošću, strahom. Zabrinuti smo zbog zdravlja, zbog posla. Koji put ne znamo kako bismo privrijedili ono najosnovnije. Razočaramo se postupkom naših najbližih, žalosti nas nepravda koju susrećemo na poslu i u društvu. Doista, ima dana kada sve izgleda tako teško. No danas je sve drukčije. Vidimo pred sobom božansko Dijete, vidimo život koji se rađa, vidimo nadu koja se pred nas postavlja, vidimo Božje spasenje. Veli Pismo: "Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim?" To želimo vjerovati. Bog nas spašava u Isusu Kristu, on nas izbavlja iz naših tjeskoba, on daje smisao našim danima, on nas ispunja radošću. Podijelite tu radost sa svojom obitelji, sa svojim susjedima, sa svakim čovjekom dobre volje! Čestit i radostan vam Božić, poštovani čitatelji!
Zvonko Pažin - arhiva

27.4.2024.

Umiriti svoje srce

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje