Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Emanuel
Datum objave: 17. prosinca, 2022.

Stari su narodi s dubokim strahopoštovanjem prilazili svojim božanstvima, koja su, prema njihovu vjerovanju, boravila ili na vrhovima nepristupačnih planina ili u najtajmnijem kutku hrama. Samo su rijetki izabranici mogli ulaziti u svetište i prinositi žrtve. Tako je i u židovskom hramu postojao dio koji se nazivao "svetinja nad svetinjama", u koji je smio ući samo veliki svećenik. Međutim, prorok Izaija, potaknut Božjim duhom, u poznatom proroštvu ovako govori: "Evo, djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel!" Ime Emanuel u prijevodu znači "s nama Bog". Već u Starom zavjetu - uza sve silno strahopoštovanje prema božanstvima, svojstveno onim narodima - ističe se upravo takvo poimanje Boga. Na samom početku Biblije govori da je Bog stvorio čovjeka "na svoju sliku", u proročkim knjigama stoji kako su Bogu "radost djeca čovjekova", kako Bog čovjeka voli više nego mati svoje dojenče, kako nas je "urezao u svoje dlanove", kako nas "ljubi vječnom ljubavlju".



Najveće se tjeskobe i stvaraju u čovjeku onda kada počne vjerovati da je sâm, napušten od svih, zapostavljen, prepušten samome sebi. A ovdje nas Bog, naprotiv, uvjerava: on je naš Bog, on je Emanuel – s nama Bog. Takvo je kršćansko poimanje Boga. Bog je pokazao da je zbilja Emanuel upravo po svome Sinu Isusu Kristu. On se rodio među nama, nama u svemu sličan, osim u grijehu, radi nas je postao siromašan, da se mi njegovim bogatstvom obogatimo. Uzdigao nas je u visine, postali smo njegova braća i sestre, Božji sinovi i kćeri, dionici njegova božanstva.

Važno je, međutim, iz toga ne izvlačiti površne zaključke, kao razmažena djeca. To da je Bog ljubav i da je čovjekoljubac, ne bi smjelo biti razlogom da čovjek čini što god mu se prohtije, jer, eto, Bog je dobar, Bog sve prašta, što god čovjek radio ili činio, koliko god bio neodgovoran u svome životu, kao što se kojiput neodgovoran mlad čovjek upušta u razne nepodopštine jer zna da će njegov "stari već sve srediti"... Ako Bog za mene toliko toga čini, ako je vječni i neizmjerni Bog stvarno Emanuel, s nama Bog, kako bih mogao to pogaziti svojim ludostima i grijesima? Ako je Bog nama toliko blizak da nas je "zaogrnuo" svojim božanstvom, onda je na nama da i živimo u skladu s tim velikim darom. Jer, ako je Emanuel Bog s nama, onda smo i mi zajedno s njime u božanskom ozračju. Ta nas vjera poziva na odgovoran život, i ta je vjera ujedno i izvor dubokog mira i radosti.
Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga