Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Što govore ljudi?
Datum objave: 18. lipnja, 2022.

Indijci veoma poštuju Majku Tereziju. Netko bi pomislio da bi se upravo zbog nje mnogi trebali obratiti na kršćanstvo. Međutim, zanimljivo je da su je neki hindusi jednostavno proglasili jednom od mnogobrojnih božica. Doista, tko je Majka Terezija? Humanitarka? Borac za dostojanstvo svakoga čovjeka. A ona sama je jednostavno rekla da sve to čini Krista radi, te da ona u svakom potrebitom čovjeku vidi Isusa.



Tako jednom prigodom Isus pita svoje učenike: "Što govori svijet, tko sam ja?" I onda slijedi odgovor kako neki misle da je Ivan Krstitelj ili da je uskrsnuo neki od velikih proroka. Nakon toga ih upita: "A vi, što vi kažete, tko sam ja?" Doista, tko je za mene Isus Krist? Današnji će mediji rado gledati Isusa kao onoga koji je na strani siromaha, koji prihvaća strance, koji ne upire prostom u grešnike, koji govori o miru. Dobro. Međutim, kada Isus govori, na primjer, o nerazrješivosti ženidbe, kada govori o tome da je grijeh čak i pogledati tuđu ženu s požudom, da je jako loše i jednu grubu riječ kazati svome bližnjemu, da stvarno treba voljeti one koji nas progone, da treba težiti za nebeskim stvarima, da treba održavati sve zapovijedi, e to nam baš nekako ne ide pod kapu.

Tako je onda i u Crkvi. Dok Papa govori o zaštiti prirode i o potrebi da se zaštite migranti, jako je prihvatljiv. A kada govori o tome da ljudski život valja čuvati od začeća do prirodne smrti, onda je zatucani katolik. Kada se župnik zauzima za siromašne, kada se stavlja u službu zajednice, kada ima zanimljive statuse na društvenim mrežama, onda je "super". Međutim, ako govori da je brak svet, da neobavezni izvanbračni odnosi unakazuju čovjeka, da nedjeljom ne bi trebalo ići u kupnju, onda je on također zatucani katolik.

Isus veli da će nas istina osloboditi. Naravno da se kršćanski nauk i Kristova poruka u velikoj mjeri mogu izjednačiti s općim humanim načelima. Međutim, Isus Krist je nešto puno više. Na pitanje što apostoli misle o njemu, Petar odgovara: "Krist - Pomazanik Božji!" Ako je Krist Sin Božji, ako je on Spasitelj, onda je svaka njegova riječ važna i spasonosna. Ne možemo Isusa stavljati samo u humanistički okvir zajedno s Mahatmom Ghandhijem i Dalaj-Lamom, kao što neki hindusi u Indiji stavljaju Majku Tereziju kao jednu od božica u svoj panteon. Prema vlastitim riječima Isus je Put Istina i Život. Život koji se prelijeva do vječnosti. A do njega vodi njegov put i jegova istina.
Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga