Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Sto pedeset i tri
Datum objave: 30. travnja, 2022.
Za ljude koji se vole dobro pogostiti prekrasno je kad je stol pun i prepun, bilo to kod kuće ili u nekom restoranu. Naprotiv - bar meni - nekako je tužno kada dobiješ na tanjuru jelo bogato ukrašeno s posebnim nekim umacima, a sve skupa bi se moglo staviti u tri žlice… Ivan opisuje kako su učenici, još uvijek zbunjeni nakon Isusova uskrsnuća, otišli ribariti. Cijele noći nisu ništa ulovili. Kada su se za jutarnje izmaglice približavali obali, Isus im s kopna doviknu da bace mreže na desnu stranu lađe. Nisu ga prepoznali, ali su tako učinili. I gle - mreža im je bila puna i prepuna. Tada su shvatili da je to Isus. I onda, veli Ivan, “Šimun Petar se popne i izvuče na kraj mrežu punu velikih riba, sto pedeset i tri.” Obilno i preobilno. Za kršćane je to slika Božje velikodušnosti. Kad Bog daje - naveliko daje. Baš kako ono Ivana Brlić-Mažuranić u jednoj svojoj bajci hvali dobrog župana: “U župana duša blagorodna! Kada daje, na pregršti daje, kada misli, na veliko misli!”.

Naša ljudska nevolja (a tu su podjednako i vjernici i oni koji misle da to nisu), ponajčešće jest u tome da ne vidimo ono što imamo, nego se silno brinemo i ljutimo zbog onoga što nemamo, a za što mislimo da bismo trebali imati. Evo, imam poznanika u jednoj siromašnoj afričkoj zemlji. Mogu li, smijem li ja njemu objašnjavati kako je u Hrvatskoj velika kriza, kako se teško živi, kako je za većinu upravo nužnost da se otisnu preko granice? A u toj afričkoj zemlji - spomenimo samo to - ni osnovna škola nije besplatna, a zdravstveno osiguranje uopće ne postoji.

Pogledamo li bolje, Bog nam daje obilato. U materijalnom smislu ne oskudijevamo. Uglavnom se ne žalimo na hranu i odjeću. Osim toga, nismo prognanici (pomislimo samo na Ukrajinu!), ne živimo u političkoj diktaturi, imamo određene građanske slobode. A mi kao slabi i nezahvalni ljudi ne gledamo na ono što imamo - misleći da se to podrazumijeva - nego se opterećujemo što nemamo ovo ili ono. A što reći o duhovnom bogatstvu? Ni tu nismo siromašni. Ako smo imalo Bogu okrenuti, vjerujemo da je Bog dobrostiv, da nam oprašta naše ludosti i naše grijehe te da nam otvara cijelu vječnost. Isus ne daje apostolima samo nekoliko malih ribica. Njihova je mreže bila puna velikih riba. Sto pedeset i tri. Zašto bi u nas bilo drugačije? Treba samo još jedanput malo bolje prebrojiti.

Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga