Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Prvi i posljednji
Datum objave: 23. travnja, 2022.

Mnogim je ljudima tako važno biti prvi. U politici govorimo o "premijeru", odnosno "prvom ministru", govorimo o prvom mjestu na natjecanjima, o prvoj nogometnoj ligi. Govorimo o prvom, odnosno glavnom, uredniku. Biti prvi! Nikad do kraja ostvarena čovjekova težnja. Redovito varljiva i nedohvatljiva. Koliko god se trudili, izmiče nam ono za čim težimo, a ako nam se i učini da smo nešto dohvatili, dobro znamo, neće trajati zauvijek. Godine prolaze, dolaze mlađi, a ja prelazim u drugi plan…



A evo, Biblija to gleda iz drukčijeg kuta. U Knjizi otkrivenja Krist u viđenju ovako govori Ivanu: "Ne boj se! Ja sam Prvi i Posljednji, i Živi! Mrtav bijah, a evo živim u vijeke vjekova." Prvi i Posljednji. Alfa i Omega. Početak i Svršetak! Isti apostol Ivan u prologu svoga evanđelja veli: "U početku bijaše Riječ… Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa." Ta Riječ za kršćane jest Sin Božji od vječnosti, onaj koji je postao pravim čovjekom. Za kršćane je Krist jedini i apsolutni Prvak. Pa ipak, onaj po kome je sve i od kojega je sve, onaj koji u ljudskom tijelu ne prestaje biti Sin Božji bio je podložan osudi, muci i smrti. Kaže: "Mrtav bijah, a evo živim u vijeke vjekova." Tko će dokučiti Božje putove? Tko od ljudi, pa bio to i najveći teolog, može razumjeti, zašto se s Kristom sve to trebalo baš tako zbiti? Muka, trnova kruna, odbačenost, smrt na križu? Zašto je to morao biti put do toga da postane Prvi? Kako to povezati s Bogom koji je svemoguć? Kako to povezati s Bogom koji je Ljubav? Zar nije mogao svoga Sina poštedjeti tih strahota? A evo, Krist je kroz smrt prešao u život da živi "u vijeke vjekova".

Za one koji vjeruju u Krista, to je bitno. Znaju da nikakvim svojim naporom ne mogu dosegnuti vječnost. Oni kroz Krista gledaju i na svoj život. Kaže Pavao da smo "subaštinici Kristovi, kada doista s njime zajedno trpimo, da se zajedno s njime i proslavimo." Krist je zalog naše nade i naše vječnosti. Eto zašto su kršćanski velikani s mirom i radošću podnosili životne tegobe. Budući da imaju vjeru u Krista, sve u njihovu životu ima smisao: radost i žalost, zdravlje i bolest, obilje i oskudica. Kristovo uskrsnuće jamstvo je i njihova vlastitoga uskrsnuća, ali i jamstvo mira i duboke nutarnje radosti u svakodnevnom životu, bez obzira na to bili u ovome svijetu prvi ili posljednji. Živjeti u toj nadi znači uživati trajni mir. Do vječnosti.
Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga