Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Pohiti u gorje
Datum objave: 18. prosinca, 2021.

Donedavno se na selu itekako mogla osjetiti solidarnost, kada je bila potreba. Tako, primjerice, ako je netko pripravljao svadbu, dolazili su susjedi i pomagali. Svatko bi ponešto donio i pomogao koliko je mogao. A tek kada se rodi dijete! Tu su i tete, i susjede, i prijateljice. Svi se raduju i svi pomažu. I nikoga se nije posebno zvalo da pomogne. Dolazili su bez poziva, jer su znali da je pomoć potrebna.



O jednom takvom dražesnom događaju pripovijeda evanđelist Luka. Anđeo je Mariji bio navijestio da će roditi Isusa, i tom je prigodom spomenuo da je njezina rođakinja Elizabeta - gospođa u godinama - u šestom mjesecu trudnoće. Svakoj trudnici treba pomoći, pogotovo starijoj. Marija nije oklijevala. Piše Luka: "U one dane usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu." Veli Luka da je Marija pohitila, to jest požurila. Možemo zamisliti kako se Elizabeta obradovala. Nije pretpostavljala da bi Marija uopće mogla znati za njezinu trudnoću. I došla je, a da je Elizabeta nije zamolila. Tako je Marija bila na usluzi njoj, starijoj rodilji, sve dok nije rodila. Zlata vrijedi okretna ruka mlade žene u kući!

Mi ne možemo niti zamisliti koliko radosti može čovjek čovjeku prirediti. Koliko, uz malo napora, čovjek čovjeku može pomoći. Evo, na primjer, koliko znači starijim ljudima da im netko donese lijekove iz ljekarne, ili potrepštine iz trgovine. I danas ima dobrohotnih susjeda koji će starijoj osobi jednostavno pozvoniti na vrata i upitati mogu li nešto pomoći. To je neprocjenjivo. Stvarno, bez pretjerivanja možemo reći da smo mi solidaran narod. Toliko se puta to pokazalo kada se prikupljala pomoć u vrijeme poplave, potresa i drugih nedaća. Pri tome, međutim, ne treba zaboraviti one najbliže s kojima živimo, u našem najbližem okruženju, počevši od vlastite kuće, od vlastite uže i šire obitelji. Važno je i dragocjeno, i prije nego me netko zamoli, pogledati što mogu učiniti, pripomoći, pružiti ruku. Čovjek čovjeku može mnogo radosti učiniti i doslovno uljepšati život i ujedno time samoga sebe oplemeniti, jer dobra djela oplemenjuju onoga koji ih besplatno čini. Zapazimo također da je Marija bila požurila. Veli latinska poslovica: Dvostruko daje tko brzo daje. Dobro je to imati na pameti, osobito ovoga došašća. Božić nam je pred vratima.
Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga