Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Jaše na magarcu
Datum objave: 4. srpnja, 2020.

Kako se prikazuju velikani iz prošlosti nekog naroda? Uzmimo kip bana Jelačića i kralja Tomislava u Zagrebu. Naravno, na konju. Jahač je simbol ratnika, pobjednika, onoga koji narod vodi u svijetlu budućnost. Tako su redovito bili prikazivani Aleksandar Veliki, rimski carevi, svi srednjovjekovni carevi i kraljevi… Konj u propnju, a mač ili koplje u junačkoj desnici! Međutim, prorok Zaharija na posve drukčiji način vidi budućeg Mesiju: "Tvoj kralj se evo tebi vraća: pravičan je i pobjedonosan, ponizan, jaše na magarcu…" Pomalo komično. Pobjedonosni kralj jaše na magarcu?


Valja razumjeti tu simboliku. U ono je vrijeme konj bio životinja koja se koristila isključivo u ratnim pohodima, a seljak je za oranje, vuču i nošenje tereta imao volove i magarce. Magarac je po definiciji miroljubiva životinja, a konj simbolizira rat. I evo, prorok veli da je budući Mesija mirotvorac, ali ipak pravičan i pobjedonosan. Pobjedu neće izvojevati ratnim pohodima, nego nečim posve drugim. Nije zato slučajno da je Isus svečano ušao u Jeruzalem jašući na magarcu, dok su ga slavili kao Mesiju.
Tako čini Bog. Prisjetimo se. Bog se proroku Iliji nije htio pokazati ni u grmljavini ni u strašnom potresu, nego u šapatu laganog i blagog lahora. Upravo je takav bio Isus. Nije žario i palio, nije provodio pravdu Božju ognjem i mačem, nisu pred njega dršćući padali na koljena. Znao je Isus: sila je tek izvanjska. Zato nikakva sila nije jača od majčina osmijeha, nikakva snaga nije veća od blage očeve ili majčine ruke, nikakva strahota ne može nadjačati blagu i nježnu riječ ispunjenu ljubavlju.
Koliko god nam reklame govorile da je važno - u stilu olimpijske krilatice - biti "jači, brži, viši", ipak je mirotvorna riječ i ljubav te dobro djelo ono što najviše može ispuniti naše srce mirom i radošću. Isus veli: "Učite se od mene, jer sam krotka i ponizna srca, i naći ćete spokoj dušama svojim." Krotka i ponizna srca, onaj koji jaše na magaretu. Tako Biblija prikazuje Sina Božjega. Bilo bi sjajno da počnemo razmišljati na koji bismo ga način mogli u tome nasljedovati, tako da konačno nađemo mir i spokoj u ovom nemirnom i ubrzanom vremenu.
Zvonko Pažin - arhiva

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga

10.2.2024.

Ne budite na sablazan