Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Aldin Ćebo: Umjetna je inteligencija već neprimjetan dio svakodnevice
Datum objave: 28. listopada, 2023.

U ranom se djetinjstvu s obitelji iz rodnog Sarajeva seli u Osijek, gdje odrasta i stječe obrazovanje. Ono koje će mu poslije omogućiti da s partnerom razvije tvrtku koja uz pomoć računalnog vida osmišljava važna rješenja za stvari koje redovito koristimo, ali o kojima jako malo ili uopće ne razmišljamo. Tehnologija napreduje, osječka se IT scena snažno razvija, no tvrtka Protostar Labs ima svoje posebnosti zbog kojih se razlikuje od drugih. U čemu točno, otkriva suosnivač i voditelj razvoja tvrtke, Aldin Ćebo.Nezamjenjiv alat


Možete li nam za početak ukratko objasniti koja su najvažnija obilježja vašeg posla, što točno radite i zbog čega je to važno?

- Bavimo se razvojem rješenja u području računalnog vida, strojnog učenja i umjetne inteligencije. Naša je glavna misija pomoći tvrtkama, automatizirati i poboljšati njihove procese kroz naša softverska i hardverska rješenja. Omogućavamo tvrtkama da ostvare uštede, ubrzaju neke od svojih procesa i postignu veću kvalitetu proizvoda u konačnici.


Umjetna inteligencija je pojam koji se često koristi u vašem poslu. Što nam UI donosi u budućnosti? Olakšanje ili probleme?

- Bez sumnje, umjetna inteligencija (UI) postala je ključna komponenta modernog tehnološkog razvoja novih proizvoda i usluga. U Protostar Labsu gledamo na UI kao nezamjenjiv alat koji otvara brojne mogućnosti, ne samo za optimizaciju poslovnih procesa nego i za kreiranje inovativnih rješenja. Već danas UI postaje neprimjetan dio svakodnevnog života, primjerice, društvene mreže i online trgovine koriste UI kako bi personalizirale korisničko iskustvo i pružile nam relevantne preporuke, pametni telefoni koriste tu vrstu tehnologije za obradu slike, videa koje pohranjujemo na mobitelu. Međutim, iako UI pruža brojne mogućnosti koje mogu unaprijediti naše živote i poslovne procese, donosi i svoje izazove i rizike. Primjerice, sposobnost da stvaramo digitalni sadržaj, poput lažnih slika ili imitacija glasova, može dovesti do problema. I dok je tehnologija kroz povijest često bila mač s dvije oštrice, ključno je da prepoznamo i upravljamo ovim izazovima.

Pozitivni dio UI očituje se, primjerice, u vašem rješenju koje se primjenjuje u jednom od najvećih hrvatskih proizvodnih pogona za proizvodnju hrane i pića.

- Tako je, u Vindiji d.d. implementirali smo naš proizvod Protostar Vision Box. Ovaj napredni sustav koristi kamere i posebno razvijen softver za detekciju anomalija na proizvodima, u ovom slučaju na plastičnoj ambalaži, u kojima se nalaze sokovi, mlijeko i jogurt. Naš sustav prati kvalitetu čepova na bocama, detektira potencijalna oštećenja čepa te provjerava je li čep ispravno apliciran. Uz to, opremljen je i senzorom koji mjeri razinu tekućine unutar boce, osiguravajući tako da svaka boca ima zadovoljavajuću količinu tekućine. Naša tehnologija omogućuje pregled čak 30.000 boca u jednoj osmosatnoj smjeni, pomažući radnicima da se oslobode zamornih i gotovo nemogućih manualnih zadataka zbog brzine proizvodne linije. I dok je ovaj projekt usmjeren na kontrolu kvalitete ambalaže, slične tehnologije koristimo i u drugim industrijama poput automobilske, metalurške te industrije nafte i plina.

Koliki je sam proces stvaranja i osmišljavanja nekog takvog rješenja zahtjevan? Koliko traje, što je potrebno, čime krećete i kada znate da ste gotovi?

- Stvaranje i osmišljavanje naših rješenja zahtjevan je proces koji se prilagođava specifičnim potrebama svakog klijenta. Počinjemo razgovorima kako bismo detaljno razumjeli što klijent želi postići. Uzimanjem uzoraka iz njihove proizvodnje, krećemo s planiranjem i osmišljavanjem rješenja. Nakon što predstavimo klijentu naš plan, i kada dobijemo njihovo odobrenje, prelazimo na razvojnu fazu. Ova je faza podijeljena u tri koraka. Prvi je prikupljanje podataka koji će pomoći u razvoju softvera za prepoznavanje anomalija. Slijedi razvoj samog softvera i hardvera koji će biti implementirani u proizvodni pogon. Na kraju, provodimo sveobuhvatna testiranja kako bismo osigurali da naš sustav postiže točnost od bar 99 %, s obzirom na velik volumen proizvoda koji prolaze kroz njega. Sve u svemu, ovaj cijeli proces može trajati od nekoliko mjeseci pa sve do godinu dana.

Spomenimo i vaš doprinos svemirskoj industriji. To je nešto na čemu trenutno radite?

- Da, naša se rješenja, osim što su primjenjiva u raznim proizvodnim industriji, mogu primijeniti i u svemirskoj industriji. Prepoznala nas je Europska svemirska agencija (ESA) te smo dobili financiranje od njih za razvoj softverskog paketa koji omogućuje brži i jednostavniji razvoj rješenja, odnosno modela umjetne inteligencije i računalnog vida s ciljem njihove lakše implementacije na hardverske uređaje s ograničenim resursima.

Ostvarili ste suradnje i s još jednom vodećom IT tvrtkom.

- Spomenut ću još neke zanimljive projekte na kojima smo imali priliku raditi. Za jednu smo slovensku tvrtku specijaliziranu za proizvodnju elektromotora kreirali sustav za inspekciju rotora i statora, ključnih komponenti motora namijenjenih za automobilsku industriju. Također, za regionalnu naftnu kompaniju koja se bavi proizvodnjom motornih ulja razvili smo sustav koji kontrolira ambalažu, odnosno poziciju i kvalitetu naljepnica, provjerava ispravnost LOT broja te osigurava da su svi proizvodi pravilno postavljeni u pakiranju. No naša rješenja nisu ograničena samo na proizvodne industrije. U suradnji s tvrtkom Visage Technologies kreirali smo softver za detekciju tona kože korisnika. Ovo je iznimno relevantno za kozmetičku industriju, omogućujući personaliziranu ponudu proizvoda na temelju tona kože svakog pojedinca.

Vratimo se malo na vaše početke, većina ljudi ne razmišlja o tim "sitnim" detaljima važnim u mnogim proizvodnim procesima. Kada se vama rađa ideja za rješenja u području računalnog vida? Kako je sve krenulo?

- Od samih početaka tvrtke bilo je jasno u kojem području želimo biti, a to je strojno učenje, računalni vid i umjetna inteligencija. Zapravo, sve je počelo s prepoznavanjem praznina u industriji i shvaćanjem da mnogi proizvodni procesi imaju nedostatke koji se mogu poboljšati kroz napredne tehnologije. Prilika za rast i inovacije u području računalnog vida postala je očita kroz naše interakcije s klijentima iz raznih industrija. Često smo slušali o izazovima s kojima su se suočavali, i shvatili da postoji potreba za automatiziranim rješenjima koja će poboljšati kvalitetu i efikasnost proizvodnje.

Balans iskustva i mladosti


Danas se vaš tim proširio, kakve ljude zapošljavate, ima li dovoljno potrebnog kadra na tržištu?

- Naš tim trenutačno čini 15 stručnjaka, uglavnom inženjera specijaliziranih za razvoj softvera i hardvera. Iako je izazov pronaći osobe s dugogodišnjim iskustvom, ponosni smo na to što smo postigli dinamičan balans između iskusnih stručnjaka i mlađih inženjera koji donose svježe ideje. Zanimljivo je spomenuti da smo kroz godine otvorili vrata desecima studenata kroz prakse, od kojih su neki nakon završetka studija postali stalni članovi našeg tima. Vjerujemo da je ključno ulagati u mlade talente omogućujući im rast i razvoj unutar tvrtke.

Koliko vam to obveze dopuštaju, putujete, uživate u prirodi i pratite nogomet, no stignete li čitati? Preporučite nam za kraj nekoliko naslova koje po vašem mišljenju treba pročitati.

- Da, moj je posao podosta vezan uz ured i potrebne su mi fizičke aktivnosti koje će umoriti tijelo, a odmoriti glavu. U slobodno vrijeme volim čitati i učiti nove stvari. Neki od meni zanimljivih naslova su 12 pravila za život Jordana B. Petersona, također nastavak te knjige - Izvan reda: Još 12 pravila za život, 21 lekcija za 21. stoljeće Yuvala Noaha Hararija te za kraj jedna jako neobična knjiga koja će vas nasmijati, Obrana i zaštita od gluposti Jadranka Hodaka.